Riba i morski plodovi u makrobiotičkoj ishrani by Cvijeta Mesić | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Image courtesy of [by satit_srihin] at FreeDigitalPhotos.net

Riba i morski plodovi u makrobiotičkoj ishrani by Cvijeta Mesić

Zbog raznolikosti i naravno kvalitetne ishrane, u makrobiotici osobe koje su dobrog zdravlja imaju u svom jelovniku ribu i morske plodove, po želji. Količina i učestalost konzumiranja ovih namirnica menja se u zavisnosti od klime, uzrasta, vrste rada koji se obavlja, uvek promenljivih ličnih potreba, itd. Varira od nekoliko puta nedeljno do povremenog uzimanja ribe i morskih plodova. Standard je otprilike dva puta nedeljno. U hladnim, severnim klimama (više jin energija), gde je sezona uzgajanja povrća i žitarica kratka, jede se više ribe i morskih plodova (više jang energija). Suprotno, u toplim, tropskim predelima manje proporcije ovih proizvoda su, energetski gledano, više u harmoniji sa okruženjem. U skladu sa njihovim biološkim razvojem muškarci jedu relativno više ribe i morskih plodova nego žene. Mnogo češće ribu i morske plodove uzimaju ljudi koji su veoma fizički aktivni ili oni kojima nedostaje fizička vitalnost. Takođe, oni koji se odluče da sa moderne ishrane pređu na ishranu koja se bazira na celovitim žitaricama i povrću uzimaju češće i više ribe i morskih plodova umesto mesa i mlečnih proizvoda, da bi sebi olakšali prilagođavanje novom načinu ishrane.

U makrobiotičkoj ishrani, među belom morskom ribom najčešće se koriste bakalar, list, halibut, brancin, orada, itd. Slatkovodna bela riba uključuje pastrmku, štuku, grgeča, itd. Riba koja se povremeno koristi u makrobiotičkoj ishrani je plava riba – haringa, losos, sardina, tuna, sabljarka. Morski plodovi uključuju krabe, jastoga, školjke, hobotnicu, škampe, lignje, itd.

Riba i morski plodovi mogu se pripremati zaista na bezbroj načina. Mogu se jesti sirovi (suši i sašimi), marinirani sa različitim kombinacijama misa, šoju sosa, začina. Mogu se peći, kuvati, pržiti, kuvati na pari,  itd. Dodaci koji služe za balansiranje veoma jang energije ribe i morskih plodova uključuju rendani dajkon (vrsta rotkve), seckani mladi luk, rendani koren đumbira, svežu salatu, vasabi ren, limun, pomorandžu, ren i drugo. Dobro je ribu jesti leti kuvanu a zimi prženu zbog harmonizacije energija. Takođe se uzima voće ili desert posle, a sve to da bi se uravnotežila snažna sažimajuća energija ribe i morskih plodova, jer riba i morski plodovi imaju ekstremnu jang energiju, a  voće i deserti ekstremnu jin energiju.

Prema podacima svetske zdravstvene organizacije, riba i morski plodovi su validni izvori B12 za vegetarijance. Ove namirnice takođe imaju visok procenat proteina, kao i više nezasićenih masnih kiselina nego zasićenih.

U gurmanskoj makrobiočkoj ishrani koju spremam, riba i morski plodovi su često sastojci supa, paprikaša, čorbi. Kuvam ih na pari, pržim ili pečem u rerni. Koristim ih otprilike dva puta nedeljno.

RIBLJI PAPRIKAŠ

1 šolja ukupno – sitno sečeni crni luk, šargarepa, karfiol i neko zeleno lisnato povrće

2 šolje vode

150-200gr ribe, sečene na komadiće

Šoju soja sos prema ukusu (1-2 kašičice)

1 kašičica kuzu praha (rastvorena u 2-3 kašike hladne vode)

Nekoliko kapi soka od đumbira

Seckani list peršuna za garniranje

Povrće dovesti do ključanja, smanjiti vatru I kuvati petnaestak minuta. Dodati ribu, šoju soja sos, kuvati 5-6 minuta. Dodati rastvoreni kuzu i đumbir, promešati I kuvati 2-3 minuta. Garnirati s peršunom.

www.cvijetamesic.rs

Cvijeta Mesić - glumica i makrobiotičar - Recepti i Kuvar online

 

Cvijeta MesićOvlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD