Rižoto sa dagnjama – Ana Vuletić

0

Rižoto sa dagnjama – ako volite morske plodove, onda je ovo jelo idealno za vas.

Rižoto sa dagnjama - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Rižoto sa dagnjama – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online
Najbolji recept meseca
Najbolji recept meseca – Recepti i Kuvar online
Rižoto sa dagnjama - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Rižoto sa dagnjama – Ana Vuletić

Rižoto sa dagnjama - ako volite morske plodove, onda je ovo jelo idealno za vas.
Obrok Ručak, Večera
Kuhinja Internacionalna, Malteška
Vreme pripreme 25 minutes
Termicka obrada 20 minutes
Ukupno vreme 45 minutes
Broj osoba 4 osobe

Sastojci

  • 2,5 čaše vode
  • 0,5 čaše belog vina suvog
  • 1,5 kg dagnji glatkih ivica u školjci
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice šafranovog semena
  • 1,5 kašičica maslinovog ulja extra virgin
  • 1 čen belog luka
  • 1 komad crnog luka
  • 1 čaša pirinča kratkog, Arborio ili sličnog
  • 2 kašike persuna sitno seckanog
  • biber po želji

Uputstvo za pripremu

  1. Vodu dovedite do ključanja u dubokoj posudi na visokoj temperaturi. Dodajte dagnje i parite ih dok se školjke ne otvore, oko 2-3minuta. Procedite školjke i sačuvajte vodu u kojoj su se kuvale. Odbacite one školjke koje se nisu otvorile.
  2. Odvojite dagnje i ostavite sa strane na toplom.
  3. Ocedite vodu u kojoj su kuvale dagnje kroz gazu ili sitnu cediljku u malu posudu. Dodajte jednu čašu vode, so, šafran i kuvajte na tihoj vatri.
  4. U velikoj posudi ili voku na srednjoj temperaturi zagrejte ulje. Dodajte crni luk, beli luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju, 3-4 minuta. Dodajte pirinač i promešajte. Dodajte vruću tečnost od dagnji u pirinač, po pola čaše postepeno, omogućavajući pre svakog dodavanja da pirinač upije tečnost. Mešajte neprekidno kako biste sprečili da vam pirinač zagori. Nakon 20ak minuta, pirinač bi trebao da bude mekan i kremast.
  5. Izvadite pirinač, dodajte dagnje i peršun i začinite biberom po želji.d

Beleške

Da biste očistili dagnje od trave i sličnog ukoliko uzimate sveže iz mora. Koristite grubi sunđer pod tekućom vodom. Odbacite sve dagnje sa polomljenim školjkama ili koje su se otvorile nakon što ste ih stisnuli.Uz dagnje, možete dodati i druge vrste školjki ili račiće po želji.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Jela od mesa, kliknite na link: JELA OD MESA. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Jela od morskih plodova, kliknite na link: MORSKI PLODOVI RECEPT.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.