Rižoto sa dagnjama – Ana Vuletić

Rižoto sa dagnjama – ako volite morske plodove, onda je ovo jelo idealno za vas.

Rižoto sa dagnjama - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Rižoto sa dagnjama – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online
Najbolji recept meseca
Najbolji recept meseca – Recepti i Kuvar online

Rižoto sa dagnjama – Ana Vuletić

Rižoto sa dagnjama – ako volite morske plodove, onda je ovo jelo idealno za vas.

  • 2,5 čaše vode
  • 0,5 čaše belog vina (suvog)
  • 1,5 kg dagnji (glatkih ivica u školjci)
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice šafranovog semena
  • 1,5 kašičica maslinovog ulja (extra virgin)
  • 1 čen belog luka
  • 1 komad crnog luka
  • 1 čaša pirinča (kratkog, Arborio ili sličnog)
  • 2 kašike persuna (sitno seckanog)
  • biber (po želji)
  1. Vodu dovedite do ključanja u dubokoj posudi na visokoj temperaturi. Dodajte dagnje i parite ih dok se školjke ne otvore, oko 2-3minuta. Procedite školjke i sačuvajte vodu u kojoj su se kuvale. Odbacite one školjke koje se nisu otvorile.
  2. Odvojite dagnje i ostavite sa strane na toplom.
  3. Ocedite vodu u kojoj su kuvale dagnje kroz gazu ili sitnu cediljku u malu posudu. Dodajte jednu čašu vode, so, šafran i kuvajte na tihoj vatri.
  4. U velikoj posudi ili voku na srednjoj temperaturi zagrejte ulje. Dodajte crni luk, beli luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju, 3-4 minuta. Dodajte pirinač i promešajte. Dodajte vruću tečnost od dagnji u pirinač, po pola čaše postepeno, omogućavajući pre svakog dodavanja da pirinač upije tečnost. Mešajte neprekidno kako biste sprečili da vam pirinač zagori. Nakon 20ak minuta, pirinač bi trebao da bude mekan i kremast.
  5. Izvadite pirinač, dodajte dagnje i peršun i začinite biberom po želji.d
Da biste očistili dagnje od trave i sličnog ukoliko uzimate sveže iz mora. Koristite grubi sunđer pod tekućom vodom. Odbacite sve dagnje sa polomljenim školjkama ili koje su se otvorile nakon što ste ih stisnuli.

Uz dagnje, možete dodati i druge vrste školjki ili račiće po želji.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Jela od mesa, kliknite na link: JELA OD MESA. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Jela od morskih plodova, kliknite na link: MORSKI PLODOVI RECEPT.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Rižoto sa dagnjama – Ana Vuletić

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.