Sarmice od zelja sa zaprškom.
Sarmice od zelja sa zaprškom, sastojci:
- 10 većih listova zelja
- 2 l vode
- 1 kašičica sirćeta
- 1 kašičica soli
Za fil:
- 300 g mešanog mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1/4 (manjeg) praziluka
- 1 čen belog luka
- 1 manja šargarepa
- 2 kašike pirinča
- 1 kasicica mlevene slatke paprike
- po potrebi ulje
- po ukusu so
- po ukusu beli biber
- po ukusu suvi biljni začin
- po ukusu seckani peršun
Za zapršku:
- 20 ml ulja
- 1 kašičica brašna
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- 200 ml vrele vode
- malo suvog biljnog začina
Sarmice od zelja sa zaprškom, priprema:
- Priprema zelja: Listove zelja oprati i skinuti zadebljani deo. U šerpu staviti vodu, so i sirće, pa staviti da provri. Kad voda krene da vri, provlačiti po jedan list zelja, samo malo, da omekša. Ne stavljati po više listova, i držati duže, jer brzo omekšaju, pa se raspadaju.Vanglicu napuniti hladnom vodom i stavljati poparene listove. Kada se završi ceo postupak, listove staviti da se ocede od viška vode.
- Priprema fila: Pirinač oprati i skuvati u vodi da malo omekša. Na zagrejanom ulju upržiti sitno iseckani crni luk, praziluk, beli luk i šargarepu. Dinstati 3-4 minuta, pa dodati mleveno meso. Meso dobro usitniti i dodati začine. Promešati i dinstati dok meso ne bude poluprženo. Ako treba, dolivati po malo vode. Kada se meso upržilo, dodati mlevenu slatku papriku, promešati i dodati oceđen i prokuvan pirinač. Sve sjediniti i ostaviti da se ohladi.
- Staviti list zelja na dasku, na sredinu lista staviti dve kašike fila, pa prvo preklopiti levu i desnu stranu, preko fila… Zatim prebaciti prednji deo lista preko fila i umotati sarmicu. Umotane sarmice poređati u podmazani pekač.
- Zaprška: Na zagrejano ulje staviti brašno i propržiti da brašno požuti. Dodati mlevenu papriku, promešati, pa naliti vrelom vodom. Prokuvati da se sastojci sjedine. Dodati suvi biljni začin, po ukusu. Zaprškom preliti poređane sarmice u pekaču.
- Prekriti ih alu folijom i staviti u rernu. Uključiti rernu na 200 C da se zagreva. Ja sam koristila zemljani pekač pa je zato potrebno da se zagreva postepeno, ako se stavi u vruću rernu moze da pukne.
- Sarmice krčkati u rerni oko 30 minuta. Zatim skinuti foliju i zapeći sarmice. Sarmice služiti tople sa kiselim mlekom i uživati u prelepom ukusu! Prijatno!
Vreme pripreme: 45 minuta
Vreme pečenja: 30 minuta
Broj osoba: 3
Mrsno jelo
Danijela Žikić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!