Sarmice od zelja sa zaprškom – Danijela Žikić

Sarmice od zelja sa zaprškom.

Sarmice od zelja sa zaprškom, sastojci:

  • 10 većih listova zelja
  • 2 l vode
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1 kašičica soli

Za fil:

  • 300 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1/4 (manjeg) praziluka
  • 1 čen belog luka
  • 1 manja šargarepa
  • 2 kašike pirinča
  • 1 kasicica mlevene slatke paprike
  • po potrebi ulje
  • po ukusu so
  • po ukusu beli biber
  • po ukusu suvi biljni začin
  • po ukusu seckani peršun

Za zapršku:

  •  20 ml ulja
  • 1 kašičica brašna
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 200 ml vrele vode
  • malo suvog biljnog začina

Sarmice od zelja sa zaprškom, priprema:

  • Priprema zelja: Listove zelja oprati i skinuti zadebljani deo. U šerpu staviti vodu, so i sirće, pa staviti da provri. Kad voda krene da vri, provlačiti po jedan list zelja, samo malo, da omekša. Ne stavljati po više listova, i držati duže, jer brzo omekšaju, pa se raspadaju.Vanglicu napuniti hladnom vodom i stavljati poparene listove. Kada se završi ceo postupak, listove staviti da se ocede od viška vode.
  • Priprema fila: Pirinač oprati i skuvati u vodi da malo omekša. Na zagrejanom ulju upržiti sitno iseckani crni luk, praziluk, beli luk i šargarepu. Dinstati 3-4 minuta, pa dodati mleveno meso. Meso dobro usitniti i dodati začine. Promešati i dinstati dok meso ne bude poluprženo. Ako treba, dolivati po malo vode. Kada se meso upržilo, dodati mlevenu slatku papriku, promešati i dodati oceđen i prokuvan pirinač. Sve sjediniti i ostaviti da se ohladi.
  • Staviti list zelja na dasku, na sredinu lista staviti dve kašike fila, pa prvo preklopiti levu i desnu stranu, preko fila… Zatim prebaciti prednji deo lista preko fila i umotati sarmicu. Umotane sarmice poređati u podmazani pekač.
  • Zaprška: Na zagrejano ulje staviti brašno i propržiti da brašno požuti. Dodati mlevenu papriku, promešati, pa naliti vrelom vodom. Prokuvati da se sastojci sjedine. Dodati suvi biljni začin, po ukusu. Zaprškom preliti poređane sarmice u pekaču.
  • Prekriti ih alu folijom i staviti u rernu. Uključiti rernu na 200 C da se zagreva. Ja sam koristila zemljani pekač pa je zato potrebno da se zagreva postepeno, ako se stavi u vruću rernu moze da pukne.
  • Sarmice krčkati u rerni oko 30 minuta. Zatim skinuti foliju i zapeći sarmice. Sarmice služiti tople sa kiselim mlekom i uživati u prelepom ukusu! Prijatno!

Vreme pripreme: 45 minuta
Vreme pečenja: 30 minuta
Broj osoba: 3
Mrsno jelo

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Sarmice od zelja sa zaprškom – Danijela Žikić

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.