Sekelj gulaš - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online
Sekelj gulaš - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online

Sekelj gulaš – tradicionalno mađarsko jelo, malo ljutkasto, posluženo sa kiselom pavlakom je pravi gurmanluk kome niko ne može da odoli a začini mu daju baš finu specifičnu notu ukusa i mirisa.

Ko voli kašikom ovo je pravi izbor jela. Sekelj gulaš se služi sa palentom, barenim krompirom, krompir pireom ili sa kuvanim knedlama.

Ja sam odlučila da skuvam knedle od starog hleba a vi možete po ukusu ukućana.

Sekelj gulaš, potrebni sastojci:

  • 500 g junećih rebara isečenih na kocke
  • 250 g suvog junećeg mesa isečenog na kocke
  • 500 g kiselog kupusa isečenog na sitnije
  • 2 glavica crnog luka
  • 1 kašika začinske slatke paprike
  • 1 kašičica dimljene ljute paprike
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 litar vode
  • pola kašikice mlevenog bibera
  • so i biber po ukusu

Potrebni sastojci za knedle

  • 200 g brašna
  • 1 jaje
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice šećera
  • pola kašičice suvog kvasca
  • 75 ml mleka
  • 2 kriške starog hleba isečene na sitnije kockice
  • prezle

Sekelj gulaš, način pripreme:

  • U šerpi na ulju prodinstati crni luk.
  • Dodati suvo meso prodinstati i dodati juneća rebra.
  • Kad je meso promenilo boju sipati vodi i na laganoj vatri krčkati 50minuta, dodati kiseli kupus.
  • Sad dolazi najzanimljiviji deo dodavanje začina. Za divnu crvenu boju dodati začinsku slatku papriku promešati.
  • Da malo začinimo i zaljutimo naš sekelj gulaš, dodati dimljenu ljutu mlevenu papriku i biber.
  • Dodati so i suvi začin i krčkati još 30minuta.
  • Kupus ne treba da bude raskuvan neka malo krčka.

Knedle, način pripreme:

  • Jaje umutii sa mlekom.
  • Dodati so šećer, so, suvi kvasac i brašno.
  • Zamesiti, pa dodati isečene kockice hleba.
  • Testo za knedle je malo tvrđe, ali tako treba i da ostane.
  • Testo ostaviti da nadođe.
  • Nadošlo testo podeliti na dva dela pa formirati tanje valjke.
  • Valjke uvaljati u prezle i skuvati u šerpi na pari.
  • Kuvati 25 minuta.

Savet:

Sekelj gulaš servirati i poslužiti sa kiselom pavlakom i isečenim knedlama.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!