Sekelj gulaš – tradicionalno mađarsko jelo, malo ljutkasto, posluženo sa kiselom pavlakom je pravi gurmanluk kome niko ne može da odoli a začini mu daju baš finu specifičnu notu ukusa i mirisa.
Ko voli kašikom ovo je pravi izbor jela. Sekelj gulaš se služi sa palentom, barenim krompirom, krompir pireom ili sa kuvanim knedlama.
Ja sam odlučila da skuvam knedle od starog hleba a vi možete po ukusu ukućana.
Sekelj gulaš, potrebni sastojci:
- 500 g junećih rebara isečenih na kocke
- 250 g suvog junećeg mesa isečenog na kocke
- 500 g kiselog kupusa isečenog na sitnije
- 2 glavica crnog luka
- 1 kašika začinske slatke paprike
- 1 kašičica dimljene ljute paprike
- 1 kašika suvog začina
- 1 litar vode
- pola kašikice mlevenog bibera
- so i biber po ukusu
Potrebni sastojci za knedle
- 200 g brašna
- 1 jaje
- pola kašičice soli
- pola kašičice šećera
- pola kašičice suvog kvasca
- 75 ml mleka
- 2 kriške starog hleba isečene na sitnije kockice
- prezle
Sekelj gulaš, način pripreme:
- U šerpi na ulju prodinstati crni luk.
- Dodati suvo meso prodinstati i dodati juneća rebra.
- Kad je meso promenilo boju sipati vodi i na laganoj vatri krčkati 50minuta, dodati kiseli kupus.
- Sad dolazi najzanimljiviji deo dodavanje začina. Za divnu crvenu boju dodati začinsku slatku papriku promešati.
- Da malo začinimo i zaljutimo naš sekelj gulaš, dodati dimljenu ljutu mlevenu papriku i biber.
- Dodati so i suvi začin i krčkati još 30minuta.
- Kupus ne treba da bude raskuvan neka malo krčka.
Knedle, način pripreme:
- Jaje umutii sa mlekom.
- Dodati so šećer, so, suvi kvasac i brašno.
- Zamesiti, pa dodati isečene kockice hleba.
- Testo za knedle je malo tvrđe, ali tako treba i da ostane.
- Testo ostaviti da nadođe.
- Nadošlo testo podeliti na dva dela pa formirati tanje valjke.
- Valjke uvaljati u prezle i skuvati u šerpi na pari.
- Kuvati 25 minuta.
Savet:
Sekelj gulaš servirati i poslužiti sa kiselom pavlakom i isečenim knedlama.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!