Sekelj gulaš – Dijana Popović

Sekelj gulaš – tradicionalno mađarsko jelo, malo ljutkasto, posluženo sa kiselom pavlakom je pravi gurmanluk kome niko ne može da odoli a začini mu daju baš finu specifičnu notu ukusa i mirisa.

Ko voli kašikom ovo je pravi izbor jela. Sekelj gulaš se služi sa palentom, barenim krompirom, krompir pireom ili sa kuvanim knedlama.

Ja sam odlučila da skuvam knedle od starog hleba a vi možete po ukusu ukućana.

Sekelj gulaš, potrebni sastojci:

  • 500 g junećih rebara isečenih na kocke
  • 250 g suvog junećeg mesa isečenog na kocke
  • 500 g kiselog kupusa isečenog na sitnije
  • 2 glavica crnog luka
  • 1 kašika začinske slatke paprike
  • 1 kašičica dimljene ljute paprike
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 litar vode
  • pola kašikice mlevenog bibera
  • so i biber po ukusu

Potrebni sastojci za knedle

  • 200 g brašna
  • 1 jaje
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice šećera
  • pola kašičice suvog kvasca
  • 75 ml mleka
  • 2 kriške starog hleba isečene na sitnije kockice
  • prezle

Sekelj gulaš, način pripreme:

  • U šerpi na ulju prodinstati crni luk.
  • Dodati suvo meso prodinstati i dodati juneća rebra.
  • Kad je meso promenilo boju sipati vodi i na laganoj vatri krčkati 50minuta, dodati kiseli kupus.
  • Sad dolazi najzanimljiviji deo dodavanje začina. Za divnu crvenu boju dodati začinsku slatku papriku promešati.
  • Da malo začinimo i zaljutimo naš sekelj gulaš, dodati dimljenu ljutu mlevenu papriku i biber.
  • Dodati so i suvi začin i krčkati još 30minuta.
  • Kupus ne treba da bude raskuvan neka malo krčka.

Knedle, način pripreme:

  • Jaje umutii sa mlekom.
  • Dodati so šećer, so, suvi kvasac i brašno.
  • Zamesiti, pa dodati isečene kockice hleba.
  • Testo za knedle je malo tvrđe, ali tako treba i da ostane.
  • Testo ostaviti da nadođe.
  • Nadošlo testo podeliti na dva dela pa formirati tanje valjke.
  • Valjke uvaljati u prezle i skuvati u šerpi na pari.
  • Kuvati 25 minuta.

Savet:

Sekelj gulaš servirati i poslužiti sa kiselom pavlakom i isečenim knedlama.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.