Sirotinjska pogača – Verica Poznanović

Sirotinjska pogača – moja baba Ikonija Bjelica rođena Muratović, ništa nije merila sve je bilo otprilike, vagu nije ni imala, spremala je za mnogočlanu porodicu ono što je trenutno bilo u kući. Pričala je jekavicu, rođena je u Hercegovini, tamo je provela ceo svoj život, a kod nas u Vojvodinu, tačnije u Stepanovićevo, dolazila je zimi.

Ovo je baba Ikonijina priča:

„Za Stolac ne mogu, za dana se neću vratiti. Kvasca u kući ni za lek. Šta ću? Šta da napravim od brašna, vode i soli? Idem na čatrnju po vodu, zamesiću testo, pa šta bude.

Gotovo, k’o za pitu. Ostaviću ga malo da odstoji, okrenuću tepsiju naopačke, da pospem malo brašna da se ne prilepi. Taman nije ni debelo ni tanko. Imam kajmaka, premazaću i posuti od gore sa solju. Eto, napravih, da još malo odstoji? Ma odmah ću je peći, lepo se ispekla.

Izlomiću je na manje delove i izneti na sto. -Nevesta, kakav ti je ovo hleb? Baš je dobar, dopada mi se. Bogami je dobar, mogla bi ovo sutra ponovo spremiti za doručak.

Eto, sve se pojelo. Nisam probala kako je ispalo, sutra ću.“

Sirotinjska pogača, sastojci:

  • pola litre vode,
  • 850 g do 900 g brašna i
  • so,
  • kajmak (mast), po ukusu (za premazivanje).

Sirotinjska pogača, priprema:

  • Brašno prosejte, dodajte vodu, mast, so i zamesite testo.
  • Umešeno testo ostavite da malo odstoji.
  • Potom tepsiju okrenite „naopačke“ (ja sam koristila okruglu tepsiju) i pospite je brašnom.
  • Testo razvucite rukama u pogaču, debljine oko 2 cm, da bude ni previše debela, ni previše tanka.
  • Premažite je kajmakom i posolite. Soli stavite po ukusu. Ako nemate kajmaka može i mast. A ne mora ništa od toga.
  • Pecite pogaču u predhodno zagrejanoj rerni oko dvadesetak minuta, odnosno dok ne bude pečena.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Sirotinjska pogača – Verica Poznanović

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.