Slavsko žito – Snežana Orlović

Slavsko žito.

Slavsko žito - Snežana Orlović - Recepti i Kuvar online
Slavsko žito – Snežana Orlović – Recepti i Kuvar online

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Slavsko žito – Snežana Orlović

Slavsko žito.

  • 300 gr psenice belice
  • 150 gr šećera
  • 150 gr lesnika (mlevenih)
  • 150 gr badema (badema)
  • 2 kesice vanilin secera
  • 0,5 kašičice cimeta
  • 3 kašičice muškatnog oraha (mlevenog, 2-3 kašičice, po ukusu)

za ukrašavanje

  • 50 gr čokoladiranih groždjica
  • 50 gr celih badema
  • jestive kuglice (zlatne i srebrne)
  1. Očistiti pšenicu i uveče je staviti u mlaku vodu da se namoči.
  2. Sutradan ocediti vodu, isprati, naliti hladnom vodom i staviti da se kuva na tihoj vatri.
  3. Posle pola sata kuvanja, dodati šećer, pustiti da se šećer otopi, isključiti šporet i poklopiti posudu.
  4. Ostaviti tako poklopljeno sve dok se pšenica ne ohladi. To je nekih 5-6 sati.
  5. Pšenica je posle tog vremena kuvana i spremna za pravljenje žita.
  6. Procediti kuvanu pšenicu i prostrti je na čistu kuhinjsku krpu da ispusti višak tečnosti.
  7. Samleti zrna pšenice na mašini za meso ili u blenderu.
  8. Dodati vanil šećer, cimet, muskatni orah, lešnik i badem. Dobro sjediniti masu. Probati i po ukusu doraditi sa malo prah šećera.
  9. Staviti sada već gotovo žito u činiju za serviranje.
  10. Ukrasiti sa čokoladiranim suvim groždjem, bademom i ukrasnim jestivim kuglicama.
Vreme kuvanja pšenice zavisi od kvaliteta pšenice. Ukoliko koristite neku drugu pšenicu pridržavajte se uputstva o kuvanju naznačenom za tu vrstu namirnica.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Slavsko žito – Snežana Orlović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.