Kako spremiti Špagete karbonare - Recept, sastojci i kako spremiti špagete karbonare | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Špagete karbonare - Recepti i Kuvar online

Rimljani tvrde da su izmislili recept za Špagete Carbonara. Drugi tvrde da je ovaj recept izmišljen posle drugog svetskog rata, kada je na crnom tržištu bilo moguće kupiti samo jaja i slaninu, od američkih vojnika. Ovaj recept možete pripremati sa slaninom, ili šunkom.

Kao i kod mnogih recepata, tačno vreme nastanka, kao i kako je nastalo ime, nije baš najjasnije.

Špagete Carbonara, kao jelo koje uključuje sastojke: špagete, slaninu, sir i biber, veoma liče na jelo od testenine sa juga Italije, cacio e uova, kod koga se testenina preliva dresingom od topljene masti, jaja i sira.

Postoje mnoge teorije o poreklu imena, a jedna od njih govori da je ime izvedeno iz Carbonaro (što je italijanska reč za peć na ugalj). Pa, shodno tome, neki veruju da se ovo jelo prvi put pojavilo kao obrok za rudare italijanskog porekla, u pojedinim delovima Sjedinjenih Američkih Država.

Pasta alla Carbonara  (Špagete Carbonara) je uključena u knjigu Elizabeth David je “Italijanska hrana”, kuvar na engleskom jeziku, koji je objavljen u Velikoj Britaniji 1954. godine.

Špagete Carbonara – Recepti i Kuvar online

recepti i kuvar spageti carbonara

Rimljani tvrde da su izmislili recept za Špagete Carbonara.

 • 100 gr pančeta (ili slanina)
 • 25 gr Pecorino Romano (ili parmezan)
 • 4 komada žumance
 • 2 komada belance
 • 400 gr špagete
 • maslinovo ulje
 • so
 • biber
 • 60 ml mileram (ili pavlaka – opciono)
 1. Sipajte vodu u lonac i ostavite da provri. Posolite vodu. Stavite špagete da se kuvaju.
 2. Zagrejte malo ulja u tiganju. Iseckajte slaninu ili pančetu i stavite da se prži. Kada se zažuti, izvadite je i stavite na papirni ubrus da se ocedi.
 3. Dok se testenina kuva, umutite 4 žumanca i 2 belanca (možete umutiti samo 1 belance, ako dodajete i mileram ili pavlaku). Kada su žumanca i belanca umućena, dodajte narendan Pecorino Romano ili parmezan. Dodajte soli i bibera po ukusu. Opciono, dodajte mileram ili pavlaku.
 4. Čim špageti budu skuvani, prebacite ih u zagrejanu činiju. Dodajte u špagete pančetu i masu od jaja i sira. Mešajte jako. Toplota od špageta i činije skuvaće masu od jaja. Servirati odmah, dok je toplo.
 5. Savet – obavezno zagrejte činiju pre mešanja špageta i mase jaja. Ukoliko vam je praktičnije, sjedinjavanje špageta i mase jaja uradite u zagrejanom tiganju na srednjoj temperaturi, da bi se izbegao rizik od salmonele.
 6. Napomena – Rimljani, u originalnom receptu, koriste guanciale, što je presovana svinjska šunka, koja je bolja od pančete, a i manje je masna. U svakom slučaju, možete koristiti i slaninu i pančetu, u zavisnosti šta trenutno imate na raspolaganju.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!