Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Špagete karbonare – Recepti i Kuvar online

1

Špagete karbonare (spaghetti carbonara) je italijansko jelo do testenine (pasta), nastalo u Rimu, koje se pravi od jaja, sira (Pecorino Romano ili Parmigiano-Reggiano), slanine (guanciale ili pancetta), i crnog bibera. Tradicionalni recept za špagete karbonare zahteva korišćenje baš špageta, kao osnovne testenine, ali, viđa se često da se koriste i fettuccine, rigatoni, linguine ili bucatini. Ovo jelo je nastalo sredinom 20. veka.

Kao i kod mnogih recepata, tačno vreme nastanka, kao i kako je nastalo ime, nije baš najjasnije.

Špagete karbonare, kao jelo koje uključuje sastojke: špagete, slaninu, sir i biber, veoma liče na jelo od testenine sa juga Italije, cacio e uova, kod koga se testenina preliva dresingom od topljene masti, jaja i sira.

Kako spremiti Špagete karbonare - Recept, sastojci i kako spremiti špagete karbonare | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Špagete karbonare – Recepti i Kuvar online

Postoje mnoge teorije o poreklu imena, a jedna od njih govori da je ime izvedeno iz Carbonaro (što je italijanska reč za peć na ugalj). Pa, shodno tome, neki veruju da se ovo jelo prvi put pojavilo kao obrok za rudare italijanskog porekla, u pojedinim delovima Sjedinjenih Američkih Država.

Pasta alla Carbonara  (Špagete karbonare) je uključena u knjigu Elizabeth David je “Italijanska hrana”, kuvar na engleskom jeziku, koji je objavljen u Velikoj Britaniji 1954. godine.

Kako spremiti Špagete karbonare - Recept, sastojci i kako spremiti špagete karbonare | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Štampanje

Špagete karbonare – Recepti i Kuvar online

Špagete karbonare (spaghetti carbonara) je italijansko jelo do testenine (pasta), nastalo u Rimu, koje se pravi od jaja, sira (Pecorino Romano ili Parmigiano-Reggiano), slanine (guanciale ili pancetta), i crnog bibera.
Obrok Doručak, Ručak, Večera
Kuhinja Italijanska
Vreme pripreme 15 minutes
Termicka obrada 15 minutes
Ukupno vreme 30 minutes
Broj osoba 3 porcije

Sastojci

  • 100 gr pančeta ili slanina
  • 25 gr Pecorino Romano ili parmezan
  • 4 komada žumanca
  • 2 komada belanca
  • 400 gr špagete
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • 60 ml mileram ili pavlaka, (opciono)

Uputstvo za pripremu

  1. Sipajte vodu u lonac i ostavite da provri. Posolite vodu. Stavite špagete da se kuvaju.
  2. Zagrejte malo ulja u tiganju. Iseckajte slaninu ili pančetu i stavite da se prži. Kada se zažuti, izvadite je i stavite na papirni ubrus da se ocedi.
  3. Dok se testenina kuva, umutite 4 žumanca i 2 belanca (možete umutiti samo 1 belance, ako dodajete i mileram ili pavlaku). Kada su žumanca i belanca umućena, dodajte narendan Pecorino Romano ili parmezan. Dodajte soli i bibera po ukusu. Opciono, dodajte mileram ili pavlaku.
  4. Čim špageti budu skuvani, prebacite ih u zagrejanu činiju. Dodajte u špagete pančetu i masu od jaja i sira. Mešajte jako. Toplota od špageta i činije skuvaće masu od jaja. Servirati odmah, dok je toplo.
  5. Savet - obavezno zagrejte činiju pre mešanja špageta i mase jaja. Ukoliko vam je praktičnije, sjedinjavanje špageta i mase jaja uradite u zagrejanom tiganju na srednjoj temperaturi, da bi se izbegao rizik od salmonele.
  6. Napomena - Rimljani, u originalnom receptu, koriste guanciale, što je presovana svinjska šunka, koja je bolja od pančete, a i manje je masna. U svakom slučaju, možete koristiti i slaninu i pančetu, u zavisnosti šta trenutno imate na raspolaganju.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

1 Komentar
  1. Ognjen Popovic kaže

    Ime karbonara dolazi od uglja (mnogo bibera da izgleda crno kao ugalj). Recept ne koristi belance…samo zumance, pekorino sir, dosta crnog bibera i guanciale… sto nije presovana sunka nazalost kao sto je ovde napisano nego suseni i presovan svinjski obraz…

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.