Starinski domaći hleb - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Starinski domaći hleb - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Starinski domaći hleb možete pripremiti od raznih vrsta brašna. Kombinujte ona koja volite ili ona čiju upotrebu toleriše vaš način ishrane.

Domaći hleb možete obogatiti raznim semenkama po izboru – suncokret, lan, golica… U letnjim mesecima, postupak fermentacije hleba traje kraće nego u zimskim.

Starinski domaći hleb - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Starinski domaći hleb – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Starinski domaći hleb – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

domaci hleb1

Starinski domaći hleb možete pripremiti od raznih vrsta brašna. Kombinujte ona koja volite ili ona čiju upotrebu toleriše vaš način ishrane.

  • 2 šolje mekog crnog brašna (pšeničnog)
  • 2 šolje integralnog brasna (pšeničnog)
  • 2 šolje mekog ražanog brašna
  • 2 kašičice morske soli
  • 2 kašike kima
  • 3 šolje vode
  1. Pripremite staklenu ili porcelansku posudu za “mešenje” hleba.
  2. Izmešajte 3 šolje brašna, 3 šolje vode i 1 kašičicu soli.
  3. Pokrijte posudu i ostavite je na toplom mestu da testo fermentiše 8-12 sati.
  4. Umešajte sve ostale sastojke – “umesite” hleb mikserom (nastavcima za testo) ili varjačom.
  5. Modlu prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje i izlijte testo.
    domaci hleb4
  6. Upakujte u kesu ili poklopite i držite hleb na toplom mestu, dok duplo ne naraste (od 6-12 sati, u zavisnosti od toga koliko je toplo u prostoriji).
    domaci hleb3
  7. Pecite ga u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta i 10-15 minuta na 170 stepeni.
    domaci hleb
Koristite čačakalica test kako biste bili sigurni da je hleb pečen.

Pečen hleb izvadite iz modle i držite na drvenoj dasci ili rešetki dok se ne ohladi.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!