Starinski recept za kačamak iz istočne Srbije

Kako je zapisano u starim knjigama, kačamak je u istočnoj Srbiji, za vreme posta, često zamenjivao hleb. U vreme kad nije bio post, imućniji seljaci su, obično, kačamak umakali u istopljen puter ili mast, u kojima je bilo i nadrobljenog sira. Oni koji su, u to vreme bili još imućniji i imali mogućnosti da pripreme kavurmu (spržu), u zagrejanu kavurmu bi umakali kačamak.

Kačamak su služili direktno na sovri, gde je sedelo nekoliko članova porodice. Odmah bi prinosili tiganj u kome bi bila zgrejana kavurma ili sir. Svi članovi porodice bi „topili“ (umakali) kačamak u taj tiganj. Za vrlo kratko vreme, na ovaj način i veća grudva kačamaka bi bila pojedena.

Danas smo vam pripremili starinski recept za kačamak iz istočne Srbije, koji priprema Snežana Kitanović, prema receptu svoje bake i mame. Snežana Kitanović je član autorskog tima knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Kačamak, sastojci (za manju količinu):

  • 3 veće kutlače belog projanog brašna
  • 1,5l vode
  • soli po ukusu

Kačamak, priprema:

  • Kačamak se priprema od belog kukuruznog brašna, mlevenog u vodenici potočari.
  • U veći sud staviti 1,5 l vode i soli po ukusu.. Vodu pustiti da provri, dodati brašno koje ne treba mešati. Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa. U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da lagano vri 20-30minuta.
  • Jako je važno da ima dovoljno vode, jer će u protivnom da zagori.
  • Ako posle pola sata bude i dalje previše vode u šerpi, odliti u neku posudu.
  • Brašno će se kuvati i postepeno smanjivati. Kada brašno sasvim nestane sa površine onda počinje mešanje (ja sam to radila manjom oklagijom).
  • Kada je gotov, kačamak se prebacuje na specijalnu dasku , na kojoj se i služi.
  • Kačamak seći na komade koncem ili drvenim nožem.

Vruć kačamak može se poslužiti na razne načine:

  • preliven mlekom i posoljen – da, dobro ste pročitali POSOLJENO mleko;
  • u tiganju zagrejati nekoliko kašika masti, dodati perca luka ili praziluk, malo aleve paprike i uz mešanje kratko propržiti, pa odozgo namrviti sir;
  • u tiganju zagrejati nekoliko kašika masti, dodati mlevenu papriku (paziti da ne izgori);
Starinski recept za kačamak iz istočne Srbije
Starinski recept za kačamak iz istočne Srbije
Starinski recept za kačamak iz istočne Srbije
Starinski recept za kačamak iz istočne Srbije

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Starinski recept za kačamak iz istočne Srbije

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.