Starinski recept za sekelji paprikaš sa početka 20. veka
Starinski recept za sekelji paprikaš
Starinski recept za sekelji paprikaš sa početka 20. veka
- 1 kg svinjskog mesa (od buta)
- 1 glavica crnog luka
- mast
- 1 kašičica mlevene paprike
- so (po ukusu)
- 1 kg kiselog kupusa
- 2 dl kisele pavlaka
Od 1 kg svinjskog buta iseckamo malo veće komadiće nego što je uobičajeno za drugu vrstu perkelta.
U jednoj šerpi udinstamo glavicu luka u masti na žuto uz dodatak jedne kafene kašičice sitne paprike.
Dodajemo meso i dinstamo poklopljeno u početku bez vode par minuta pazeći da ne zagori.
Zatim dolivamo po jednu kutlaču vode kad god se ukuva, sve dok meso ne omekša, što može da potraje i 2 – 3 sata.
Kad meso počne da omekšava tada posolimo, jer inače teže smekša.
Dok se meso zgotovi skuvamo “na meko” 1 kg kiselog kupusa sa malo vode i dospemo u meso.
Izmešamo, dodajemo 2-3 decilitra pavlake i kuvamo, pazeći da ne bude puno tečnosti.
Izvor: Kuvar zaboravljenih jela, 1914. Objavljeno u informativne svrhe.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!