Starinski recept za sukani tikvenik, od sukanih, razvijanih kora je jedan od recepata koji žive svoju istoriju i kuluturu u istočnoj Srbiji više od 100 godina. Recept za sukani tikvenik pripremila je Snežana Kitanović, koja je deo autorskog tima koji priprema knjigu Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Sukani tikvenik:
Za dve jufke potrebno je:
- 1/2 kg brašna
- 2 kašičice soli (najmanje)
- 300 ml vode ( sve je mereno precizno)
Sukani tikvenik, priprema:
- Brašno staviti u posudu za mešenje, dodajte so i odmah stavite svu vodu (300 ml).
- Rukom zamesite testo sve dok ne dobijete smesu, bez i malo brašna i grudvica, ostavite da se testo odmori 15minuta (tačno toliko).
- Nakon toga, pospite brašnom mesto gde ćete razvlačiti jufke i stavite testo.
- Testo podelite na dva približno ista dela i oblikujte ih u lepe jufke.
- Razvaljajte testo na veličinu tepsije u koju ćete ih slagati (otprilike debljine pola prsta).
- Zatim je podmažite kašikom ulja i stavite jufku unutra, preko nje stavite kašiku ulja i razmažite pa stavite sledeću jufku….i tako sve jednu na drugu.
- Pustite da se “odmore” tačno 20 minuta (može i duže, kraće, nije preporučljivo).
- Izvadite ih na stolnjak (na stolnjaku se ne lepe) lakše ih je razvijati.
- Prvo počnite da ih razvlačite od sredine (ne gurajte vrhove prstiju unutra), razvlačenje radite jagodicama prstiju, lagano… čim ste razvukli jednu stranu druga ide, sama od sebe.
- Filujete nadevom kojim želite… ja sam ovoga puta stavljala bundevu.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.