Štrudla sa makom – Nada Georgijev-Gačič

Štrudla sa makom.

Štrudla sa makom, sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1 čaša mlakog mleka, ni toplog ni hladnog,
  • 1 čaša vode
  • 250 gr masti
  • 1 jaje
  • kockica kvasca
  • 1 dl toplog mleka
  • 1 kašičica soli
  • 1,5 kašičica šećera

Štrudla sa makom, priprema:

Mak, orasi, višnje, cimet, suvo grožđe, rogač …

  • Kockicu kvasca potopiti u malo toplog mleka sa šećerom i malo soli, i kašiku – dve brašna, da ne bude jako gusto ni retko, to da nadođe.
  • Kad naraste, sipati u vanglu, izmešati sa brašnom, mlekom, vodom, dodati jaje i mast, pa zamesiti testo. Testo ne sme da bude mnogo čvrsto, već glatko i elastično lako da se mesi i oblikuje.
  • Podelite umešenu smesu na 4 dela i oklagijom razvucite kore. Svaku koru filujte po želji i izboru: sa makom, orasima, rogačem, višnjama, rendanim jabukama …
  • Preko testa poprskati malo ulja, ili istopljene masti, rasporediti fil i saviti u obliku štrudle i složiti u pleh.
  • Ostaviti oko 30 minuta da još malo naraste, a potom peći u zagrejanoj rerni, 30-40 minuta na 200 C

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Štrudla sa makom – Nada Georgijev-Gačič

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu – Recepti i Kuvar online

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci – Medeno srce

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.