Značenje reči šufnudle: valjušci od testa zamešenog sa krompirom, oblika i veličine prsta.
Šufnudle, sastojci:
- 800 g krompira,
- 200 g brašna,
- 3 kašike ulja,
- prstohvat soli,
- kašičica šećera i
- 1 jaje.
Za valjanje je potrebno:
- 100 g prezle,
- 100 g mlevenog maka,
- šećer po ukusu i
- vanilin šećer.
PROČITAJ: Domaći hrskavi hleb bez mešenja
Šufnudle, priprema:
- Krompir oguliti i staviti da se kuva.
- Kuvan krompir izgnječiti viljuškom, dodati malo soli, ulja i jaje, pa sve dobro izmiksirati da krompir nema grudvica. Na kraju dodati brašno i zamesiti testo.
- Praviti male kuglice, pa svaku kuglicu razvaljati u valjak i seći željene dužine.
- U šerpu sipati vodu, dodati prstohvat soli pa kad proključa, spuštati šufnudle. Kuvati par minuta da isplivaju, na površinu.
- Prezle propržiti sa malo ulja, pa dodati mleveni mak, šećer po ukusu i vanilin šećer, pa valjati šufnudle.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!