Svetosavske perece – Verica Poznanović

Svetosavske perece.

Svetosavske perece, sastojci:

  • 800 g brašna,
  • 1 kesica suvog kvasca,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kasičica soli,
  • 2 dl mleka,
  • 3 dl mlake vode i
  • 1 dl ulja.

Premazivanje:

  • 2 žumanca.

Preliv:

  • 3 kašike brašna,
  • 1 kašičica soli i
  • • 2 kašike vode.

Svetosavske perece, priprema:

  • Pomešati brašno sa uljem i solju, pa dodati suvi kvasac, mleko i vodu. Umesiti testo koje se ne lepi za ruke, ali ne sme biti tvrdo.
  • Prekriti testo i ostaviti na toplom oko 30 minuta.

Pripremiti slani preliv:

  • Pomešati so i brašno, polako dodavati hladnu vodu i mešati da nema grudvica.

 

  • Od komadića testa praviti dugačke trake pa ih uvijati u perece.
  • Ostaviti da odstoje oko desetak minuta a rernu zagrejte na 200 stepeni.
  • Svaku perecu premažite sa žumancetom.
  • Pecite perece oko 10 minuta, izvadite iz rerne pa premažite prelivom i vratite u rernu na još par minuta.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Svetosavske perece – Verica Poznanović

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.