Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Recept za teleći kotlet „Orlov“ – Milan Mijović

0

Teleći kotlet Orlov – ovaj kotlet se služi u istoj činiji u kojoj je gratiniran. Uz ovaj kotlet, po želji gosta, može se servirati proizvoljan prilog.

Teleći kotlet Orlov
Teleći kotlet – Recepti i Kuvar online
Teleći kotlet Orlov
Štampanje

Recept za teleći kotlet “Orlov” – Milan Mijović

Teleći kotlet Orlov - ovaj kotlet se služi u istoj činiji u kojoj je gratiniran. Uz ovaj kotlet, po želji gosta, može se servirati proizvoljan prilog.
Obrok Ručak
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 10 minutes
Termicka obrada 30 minutes
Ukupno vreme 40 minutes
Broj osoba 4 osobe

Sastojci

  • 2,5 kg teleci kotlet
  • 50 gr brašno
  • 2 dl ulje
  • 20 gr so
  • 500 gr pirinač dinstani
  • 1 kg tost
  • 100 gr puter
  • 200 gr crni luk sitno isečen
  • 300 gr pečurke sitno isečene
  • peršun lišće, sitno isečeno
  • 2 komada jaja
  • 5 dl mleko
  • 2 dl slatka pavlaka
  • 1 muškatni oraščić
  • 5 žumanaca
  • 100 gr parmezan

Uputstvo za pripremu

  1. За подлогу 500 динстаног пиринча 1 кг тоста. За спремање фила: 100 г бутера, 200 г ситно исеченог црног лука, 300 г ситно исечених печурака, 5 г соли, веза ситно исченог першуновог лишћа, млевеног бибера, 2 ком јаја.
  2. За спремање огратен соса: 100 г бутера, 100 г брашна, 5 дл слатког млека, 2 дл слатке павлаке, 1 мускатни орашчић, 5 жуманаца, 100 г сира пармезана, 10 г соли, веза першуновог лишћа.
  3. Начин рада: Положити телећи котлет на радну даску и то на тело пршљенова и просечене кости ребра, које чине саставни део котлета, тако да леђни мишић буде окрнут на горе. Потом од одлежаног котлета исећи два комада, за једну особу, 225 до 250 г, један комад котлета са коском а други б/к, или оба котлета са коском 250 г или оба котлета б/к 200 г. Месо котлета сећи резом између костију ребара, попречно у односу на попречно-пругаста мишићна влакна. Исечене комаде котлета благо излупати, расећи жилице, а потом их формирати у првобитни облик. Обликоване котлете обложити тракама фолије (како се не би деформисали приликом термике) а потом исте обрашнити.
  4. Термичка обрада-пржење: У тигањ на умерено загрејаном уљу, опећи котлете, са обе стране, до златножуте боје. Пржење траје осам до десет минута, котлете посолити и зачинити на самом крају термичке обраде. За време пржења котлете преливати сопственим соком. Котлете приликом термичке обраде и сервирања не бости виљушком, већ за то користити одговарајући алат-прибор.
  5. Припремање фила: На умерено загрејаном бутеру сотирати ситно исечен црни лук, ситно исечене печураке, посолити, зачинити ситно исченим першуновим лишћем, млевеним бибером и повезати јајима
  6. Припремити огратен сос.
  7. Избор посуде за сервирање, и припремање прилога: Керамичку чинију премазати бутером, сложити подлогу од пиринча, преко подлоге сложити обликоване крутоне од хлеба. На сваки крутон сложити по један котлет. Преко котлета ставити фил, прелити огратен сосом, посути пармезаном и гратинирати до златно жуте боје.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Jela od mesa, kliknite na link: JELA OD MESA.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Najbolji recept meseca - Recepti & Kuvar online
Najbolji recept meseca – Recepti & Kuvar online

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.