Teleći kotlet Orlov
Teleći kotlet - Recepti i Kuvar online

Teleći kotlet Orlov – ovaj kotlet se služi u istoj činiji u kojoj je gratiniran. Uz ovaj kotlet, po želji gosta, može se servirati proizvoljan prilog.

Teleći kotlet Orlov
Teleći kotlet – Recepti i Kuvar online

Recept za teleći kotlet “Orlov” – Milan Mijović

teleci kotlet e1406981401372

Teleći kotlet Orlov – ovaj kotlet se služi u istoj činiji u kojoj je gratiniran. Uz ovaj kotlet, po želji gosta, može se servirati proizvoljan prilog.

  • 2,5 kg teleci kotlet
  • 50 gr brašno
  • 2 dl ulje
  • 20 gr so
  • 500 gr pirinač (dinstani)
  • 1 kg tost
  • 100 gr puter
  • 200 gr crni luk (sitno isečen)
  • 300 gr pečurke (sitno isečene)
  • peršun (lišće, sitno isečeno)
  • 2 komada jaja
  • 5 dl mleko
  • 2 dl slatka pavlaka
  • 1 muškatni oraščić
  • 5 žumanaca
  • 100 gr parmezan
  1. За подлогу 500 динстаног пиринча 1 кг тоста. За спремање фила: 100 г бутера, 200 г ситно исеченог црног лука, 300 г ситно исечених печурака, 5 г соли, веза ситно исченог першуновог лишћа, млевеног бибера, 2 ком јаја.
  2. За спремање огратен соса: 100 г бутера, 100 г брашна, 5 дл слатког млека, 2 дл слатке павлаке, 1 мускатни орашчић, 5 жуманаца, 100 г сира пармезана, 10 г соли, веза першуновог лишћа.
  3. Начин рада: Положити телећи котлет на радну даску и то на тело пршљенова и просечене кости ребра, које чине саставни део котлета, тако да леђни мишић буде окрнут на горе. Потом од одлежаног котлета исећи два комада, за једну особу, 225 до 250 г, један комад котлета са коском а други б/к, или оба котлета са коском 250 г или оба котлета б/к 200 г. Месо котлета сећи резом између костију ребара, попречно у односу на попречно-пругаста мишићна влакна. Исечене комаде котлета благо излупати, расећи жилице, а потом их формирати у првобитни облик. Обликоване котлете обложити тракама фолије (како се не би деформисали приликом термике) а потом исте обрашнити.
  4. Термичка обрада-пржење: У тигањ на умерено загрејаном уљу, опећи котлете, са обе стране, до златножуте боје. Пржење траје осам до десет минута, котлете посолити и зачинити на самом крају термичке обраде. За време пржења котлете преливати сопственим соком. Котлете приликом термичке обраде и сервирања не бости виљушком, већ за то користити одговарајући алат-прибор.
  5. Припремање фила: На умерено загрејаном бутеру сотирати ситно исечен црни лук, ситно исечене печураке, посолити, зачинити ситно исченим першуновим лишћем, млевеним бибером и повезати јајима
  6. Припремити огратен сос.
  7. Избор посуде за сервирање, и припремање прилога: Керамичку чинију премазати бутером, сложити подлогу од пиринча, преко подлоге сложити обликоване крутоне од хлеба. На сваки крутон сложити по један котлет. Преко котлета ставити фил, прелити огратен сосом, посути пармезаном и гратинирати до златно жуте боје.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Najbolji recept meseca - Recepti & Kuvar online
Najbolji recept meseca – Recepti & Kuvar online