Turska kuhinja - burek
Turska kuhinja - burek

Slobodno se može reći da se turska kuhinja svrstava među 10 najatraktivnijih svetskih kuhinja, odnosno ako bi se ocenjivao samo kvalitet i raznolikost hrane, mogli bismo zaključiti da je turska kuhinja odmah posle francuske i kineske kuhinje. Turska ima izuzetno dugu i bogatu istoriju i sa sobom nosi nasledstvo stare carske kuhinje koja umnogome utiče da današnja turska kuhinja bude sinonim za pravu gastronomsku umetnost.

Baš kao i turska kultura, njena kuhinja se ogleda u svojevrsnom spoju istoka i zapada. Ako se uzme u obzir koliko je plemena i naroda prešlo preko njene teritorije onda je jasno odakle tolika raznolikost. S obzirom na to da je naša zemlja gotovo 500 godina bila pod vlašću Turaka, onda je sasvim logično da je veliki uticaj na srpsku tradicionalnu kuhinju imala upravo turska kuhinja.

Svi oni koji iz ovih krajeva odu u Tursku na letovanje iznenade se koliko zapravo sličnosti ima kada je gastronomija u pitanju. Najčešće destinacija za letovanje domaćih turista je Kušadasi, Turska, a na ovoj lokaciji smeštenoj na obali Egejskog mora može se uživati u brojnim specijalitetima i delikatesima autentičnim za Tursku.

Osnovne odlike turskih jela i šta se to “odomaćilo” kod nas

Osnovni sastojak turske kuhinje je hleb, a jela od testa zauzimaju posebno mesto i gotovo da ne može da prođe nijedno jelo bez nekog umešenog specijaliteta. Pored velikog broja poznatih vrsta ćevapa i specijaliteta sa prženim ili pečenim mesom, meso se često sprema i kao kuvano jelo. Slobodno možemo reći da je ova navika konzumiranja hleba i testa itekako zastupljena i kod nas, s obzirom na to da većina našeg stanovništva ne može zamisliti nijedan obrok bez hleba. Pogačice, kiflice, pite i burek su takođe među omiljenim jelima, a najčešće se konzumiraju za doručak.

Turska kuhinja - burek
Turska kuhinja – burek

Povrće je zastupljeno u velikoj meri i priprema se na različite načine, najčešće sitno seckano i proprženo ili zapečeno sa glavnim jelom, a nije uobičajeno da se služi bareno povrće kao prilog glavnom jelu. Od povrća se najviše koristi paradajz pržen na ulju. Ono što je još tipično za tursku kuhinju jeste da prženi ili sveži crni luk čine osnovu skoro svakog jela, što možemo lako primetiti da je slučaj i u našoj kuhinji.

U ishrani se obilato koristi lekovito i začinsko bilje, od kojih najviše sveža ili sušena nana kao jedan od glavnih dodataka jelima. Velika pažnja se poklanja vrsti masnoće koja se koristi u pripremi različitih jela, a u upotrebi je najčešće puter, margarin, kajmak i maslinovo, odnosno suncokretovo ulje. Kod nas se za pripremu jela kao masnoća najviše koriste suncokretovo ulje ili svinjska mast, koju Turci ipak iz religioznih razloga ne konzumiraju.

Turska kuhinja - pečeno meso
Turska kuhinja – pečeno meso

Veoma značajna namirnica je bulgur (žitarica koja se dobija iz nekoliko vrsta pšenice), koji se sprema sam, sa mesom ili kao dodatak čorbama. Važno mesto u turskoj kuhinji pripada kiselom mleku, odnosno jogurtu. Služi se kao preliv za glavno jelo, sam ili sa belim lukom, i to je uglavnom zamena za sosove koji nisu karakteristični kako za tursku kuhinju, tako ni za srpsku kuhinju.

Poslastice karakteristične za tursku kuhinju koje rado pripremamo na našem području

Slatkiši čine važan deo turske kulinarske tradicije. Turske poslastice se dele na dve velike grupe, a to su poslastice od testa i poslastice na bazi mleka. Ostale poslastice koje su itekako poznate i rasprostranjene na našem prostoru, a tradicionalan su deo turske kuhinje su alva i ratluk.

Poslastice od testa se prave od testa ili od kora, prže se i peku, a zatim prelivaju šerbetom (šećernom vodicom). U ovu grupu spadaju balkava, tulumba, slavujevo gnezdo, urmašice i mnoge druge. Poslastice na bazi mleka se kao što i samo ime kaže pripremaju sa dosta mleka, a iz ove grupe slatkiša svakako je najpoznatiji sutlijaš.

Kod nas su svi ovi slatkiši našli široku primenu, pa gotovo da nijedan praznik ne može da prođe bez nekog od njih.

Srpska tradicionalna kuhinja nastala je pod uticajem različitih kulturnih, nacionalnih i geografskih uticaja i mešanja naroda, koje je bilo karakteristično u vekovima za nama. Sada je to veoma raznovrsna, jaka i začinjena hrana, sa najviše primesa turske kuhinje, ali i svojevrsna kombinacija grčke, bugarske i mađarske kuhinje.

Iako pojedina jela imaju iste sastojke kao jela iz kuhinja pomenutih naroda, u Srbiji su ona poprimila određene modifikacije što ih čini različitim i posebnim. Zbog ovoga su srpska tradicionalna kuhinja i neki njeni specijaliteti jako nezahvalni za opisati, pa je najbolje probati ih i uživati u eksploziji ukusa u ustima.

Izvor: putujsigurno.rs

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!