Ukoliko niste na vreme odlučili koji je vaš najbolji izbor za uskršnji hleb, ne brinite, još uvek niste zakasnili! Beskvasni hleb možete pripremiti na veoma jednostavan način! Uz sve to, svi predloženi beskvasni hlebovi su savršeni i za sve one koji se pridržavaju HRONO režima ishrane.
Beskvasni ražani hleb (1)
Priprema ovog hleba zahteva malo više vremena i malo rutine, ali ne treba da brinite. Dovoljno je da ga jednom, eventualno dva puta, napravite i shvatićete da nije u pitanju nista komplikovano. U pripremi ovog hleba je vreme najbitniji faktor jer njegova priprema traje 48 sati.
Nemojte zbog toga odustati.
Kada ga jednom budete napravili i probali, pravićete ga uvek (pod uslovom da ste ljubitelj ovakvih hlebova).
Najukusniji je kada se premaže puterom, pospe morskom solju i nekim aromatičnim biljkama poput origana, ruzmarina, peršunovog lista…
Od fermentisanog hleba, svakako, možete napraviti i ukusne sendviče. Brašna možete kombinovati i eksperimentisati. Kada god ga pripremam, koristim druga brašna, semenke, pahuljice, klice,.. Drugačiji odnos svega toga. Kombinacija koja mi se posebno dopada je crno brašno (tip 850 ili 950) i kim.
Sastojci:
- 1 šolja mekog brašna po izboru
- 2 šolje integralnog ražanog brašna
- 1 kašičica morske soli
- 1,5 šolja vode
Priprema:
- Izmešajte brašna i so.
- Sjedinite 1 šolju brašna i 1 šolju vodu u staklenoj ili porcelanskoj posudi i upakujte je u kesu ili poklopite. Smesu držite na toplom mestu 8-12 sati (dok se ne pojave sitni mehurići).
- Umešajte ostatak brašna i vode
- Umesite testo mikserom, nastavcima za testo (ili viljuškom).
- Modlu za hleb obložite papirom za pečenje, izlijte smesu, navlažite ruke i poravnajte hleb.
- Ponovo upakujte u kesu i držite na toplom mestu dok se ne udvostruči.
* (Proces narastanja hleba možete ubrzati tako što ćete ispod modle sa hlebom staviti posudu sa toplom vodom.)
Hleb pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta. (Koristite “čačkalica test” kako biste proverili da li je hleb dovoljno pečen.)
Beskvasni ražani hleb (2)
Kada nemam dovoljno vremena, proces pripreme hleba ubrzavam sodom bikarbonom i limunom ili praškom za pecivo.
Sastojci:
- 20 g ovsenih mekinja
- 300 g ražanog brašna
- 1 kašičica soli
- 320 ml vode
- 100 g mekog brašna po izboru
- 1 kašičica praška za pecivo
- 50 g semenki suncokreta (opciono)
- 50 g indijskog oraha (opciono)
Priprema:
- Sjedinite ražano brašno, mekinje, so i vodu.
- Posudu upakujte i ostavite da odstoji nekoliko sati.
- Izmešajte meko brašno, prašak za pecivo, semenke suncokreta i iseckan indijski orah.
- Dodajte u smesu od ražanog brašna i umesite testo.
- Oblikujte hleb posipajući ga brašnom.
- Stavite ga pleh ili modlu i pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta na 200 i 10 na 170.
Od ovako pripremljenog ražanog hleba možete pripremiti ukusne bruskete.
Sjedinite maslinovo ulje, morsku so, začinsko bilje i malo belog luka u prahu. Premažite kriške hleba tanko isečene i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10-15 minuta. Napomena: količline sastojaka zavise od toga koliko ćete brusketa napraviti. Okvirno, 1 kašičica ulja je dovoljna za jednu veću krišku hleba. Na bruskete možete dodati još neke sastojke po želji.
Ukoliko vam je vreme pripreme najbitnije, ne zaboravite da se drugi po redu hleb brže priprema!
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!