Vekna od mlevenog mesa u mleku – listajući stare kulinarske časopise naišla sam na ovaj recept iz knjige „Dva nezasita Italijana probaju Italiju“. Svi koji ih gledaju na 24 Kitchen znaju o kome se radi.
Privuklo mi je pažnju kuvanje mesa u mleku i verovala sam da će to biti bogatstvo ukusa i mirisa. Na kraju, nakon 2 sata kuvanja, dobila sam odličan komad mesa koji je bio mekan, sočan i mamio je svojim mirisima. Kad poželite da se malo duže posvetite kuvanju, ili nešto proslavljate, ovo je pravi specijalitet koji vredi truda.
Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije >>>
Pročitajte intervju sa Javorkom Filipović, ovde >>>

Vekna od mlevenog mesa u mleku – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online
Vekna od mlevenog mesa u mleku – listajući stare kulinarske časopise naišla sam na ovaj recept iz knjige „Dva nezasita Italijana probaju Italiju“. Svi koji ih gledaju na 24 Kitchen znaju o kome se radi.
- 500 g mlevene junetine
- 500 g mlevene svinjetine
- 2 glavice crnog luka
- 150 g pršute
- 30 g hlebnih mrvica
- 3 jajeta
- 70 g rendanog parmezana
- 20 g persuna (seckanog)
- 1 prstohvat muškatnog oraha
- 1 kašika brašna
- 60 g butera
- 1 dl belog vina
- 2 lista lovora
- 1,5 l mleka
- crni biber (mleveni, po ukusu)
- so (po ukusu)
- Pršutu iseći na kokice, a crni luk očistiti i iseći na kocke.
U većoj činiji sjediniti mleveno meso, pršutu, mrvice, jaja, parmezan, peršun, muskatni orah, biber i so po ukusu.
Rukama dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa. Od dobijene smese napraviti 2 vekne i posuti ih brašnom. - U većoj i dubljoj šerpi otopiti buter a zatim dodati crni luk i kratko propržiti. Potom luk sa buterom procediti kroz cediljku pa buter vratiti u šerpu.
- Na vrelom buteru propržiti vekne mesa da porumene. Preliti ih belim vinom i pržiti ih dok vino ne ispari. Zatim dodati lovorov list i mleko pa ostaviti da proključa. Tada smanjiti temperaturu na srednju jačinu i nastaviti sa kuvanjem dok mleko ne uvri i ne dobijete kremasti sos.
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!