Vekna od mlevenog mesa u mleku – Javorka Filipović

Vekna od mlevenog mesa u mleku – listajući stare kulinarske časopise naišla sam na ovaj recept iz knjige „Dva nezasita Italijana probaju Italiju“. Svi koji ih gledaju na 24 Kitchen znaju o kome se radi.

Privuklo mi je pažnju kuvanje mesa u mleku i verovala sam da će to biti bogatstvo ukusa i mirisa. Na kraju, nakon 2 sata kuvanja, dobila sam odličan komad mesa koji je bio mekan, sočan i mamio je svojim mirisima. Kad poželite da se malo duže posvetite kuvanju, ili nešto proslavljate, ovo je pravi specijalitet koji vredi truda.

Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije >>>

Pročitajte intervju sa Javorkom Filipović, ovde >>>

Vekna od mlevenog mesa u mleku - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Vekna od mlevenog mesa u mleku – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Vekna od mlevenog mesa u mleku – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Vekna od mlevenog mesa u mleku – listajući stare kulinarske časopise naišla sam na ovaj recept iz knjige „Dva nezasita Italijana probaju Italiju“. Svi koji ih gledaju na 24 Kitchen znaju o kome se radi.

  • 500 g mlevene junetine
  • 500 g mlevene svinjetine
  • 2 glavice crnog luka
  • 150 g pršute
  • 30 g hlebnih mrvica
  • 3 jajeta
  • 70 g rendanog parmezana
  • 20 g persuna (seckanog)
  • 1 prstohvat muškatnog oraha
  • 1 kašika brašna
  • 60 g butera
  • 1 dl belog vina
  • 2 lista lovora
  • 1,5 l mleka
  • crni biber (mleveni, po ukusu)
  • so (po ukusu)
  1. Pršutu iseći na kokice, a crni luk očistiti i iseći na kocke.

    U većoj činiji sjediniti mleveno meso, pršutu, mrvice, jaja, parmezan, peršun, muskatni orah, biber i so po ukusu.
    Rukama dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa. Od dobijene smese napraviti 2 vekne i posuti ih brašnom.

  2. U većoj i dubljoj šerpi otopiti buter a zatim dodati crni luk i kratko propržiti. Potom luk sa buterom procediti kroz cediljku pa buter vratiti u šerpu.
  3. Na vrelom buteru propržiti vekne mesa da porumene. Preliti ih belim vinom i pržiti ih dok vino ne ispari. Zatim dodati lovorov list i mleko pa ostaviti da proključa. Tada smanjiti temperaturu na srednju jačinu i nastaviti sa kuvanjem dok mleko ne uvri i ne dobijete kremasti sos.
Još toplo poslužiti uz pire krompir i salatu po želji.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Vekna od mlevenog mesa u mleku – Javorka Filipović

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.