Zapečeni karfiol na turski način – zapečeni karfiol na turski način – kada probate ovo jelo nećete imati osećaj da jedete karfiol, toliko je izmenjen ukus iako sam stavila malo sušenog bosiljka…
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Zapečeni karfiol na turski način – Dragana Skular
Zapečeni karfiol na turski način – kada probate ovo jelo nećete imati osećaj da jedete karfiol, toliko je izmenjen ukus iako sam stavila malo sušenog bosiljka…
- 400 gr karfiola
- 100 gr kačkavalja
- bosiljak
Sastojci za crveni sos:
- 200 ml paradajz pirea
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica meda
- so
- biber
Sastojci za beli sos:
- 400 ml mleka
- 1 komad žumance
- 1 kašika maslaca
- 0,5 kocka kocke za supu
- 1 kašika brašna
- Karfiol oprati i iseći. Kuvati u slanoj vodi u koju ste dodali malo mleka, oko 7 minuta.
- Oceđeni karfiol stavite u podmazanu vatrostalnu posudu.
- Čen belog luka iseckati i kratko pržiti na malo ulja, dodati med i paradajz pire, so i biber.
- Umutiti mleko i žumance, kocku za supu prokuvati sa 100 ml. vode.
- Na maslacu pržiti brašno, pa dodati supu i mleko sa žumancetom, kuvAti par minuta.
- Preko karfiola preliti crveni sos i posuti bosiljkom, pa bešamel sos.
- Peći na 200 stepeni oko 15 min. na kraju posuti rendanim kačkavaljem i vratiti u rernu 1 min.