Zdrava hrana, nekad: pasulj - Miodrag Ilić
Zdrava hrana, nekad: pasulj - Miodrag Ilić

Pasulj je zdrava hrana, jer sadrži mnoge hranljive materije: belančevine (26%), ugljene hiidrate (52%), masti (2,1%), lecitin, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe. Naravno, ovo su generalni podaci, a svaka vrsta pasulja ima malo drugačije procentualne odnose ovih materija.

Od davnina, pasulj je bio glavna hrana i nosilac zdravlja naroda našeg podneblja. O tome su sačuvani mnogi istorijski i etnološki podaci, a posebno važan izvor je knjiga Stanoja M. Mijatovića, koju je uredio dr Jovan Erdeljanović i uvrstio u zbirku Srpska narodna jela i pića, u okviru edicije Srpski etnografski zbornik, koji izdala Srpska kraljevska akademija, a koja je štampana 1908. godine u Državnoj štampariji Kraljevine Srbije.

Zdrava hrana: kako se spremao pasulj u stara vremena?

U stara vremena, za pripremu jela, najviše se trošio pasulj „lozaš“. Osim ove vrste pasulja, mnogi su kuvali žuti „čučavac“ i veliki crveni, koga su nazivali „crešnja“. Prvo su ga trebili, čistili, a zatim, stavljali u lonac za kuvanje.

Stari pasulj (od prethodne godine) stavljali su u, otprilike, trećinu lonca, da bi pasulj mogao da nabubri, a ako su koristili novi, punili su lonac do vrha. Zatim bi ga ispirali vodom i nalivali hladnom vodom, pa pristavili uz vatru. Čim bi pasulj provrio, zamenili bi vodu, i tako dva puta.

Posle toga, dodali bi (obično) dve glavice krupno sečenog crnog luka, soli (po ukusu) i malo sveže paprike. Onda bi ga nalili trećom vodom i puštali da lagano vri (nije smeo da iskipi, jer se verovalo da pasulj neće biti ukusan), dok se luk ne skuva. Ko nije imao crnog luka, koristio je praziluk. Kad bi jelo bilo gotovo, u nekim domaćinstvima, odvajali bi jedan deo pasulja za „medžganje“ (pasiranje, prim. aut.), da bi napravili jelo „medžganik“, tj. pasirani pasulj.

Onaj deo pasulja, koji bi ostao u loncu, začinili bi sa još jednom kašikom biljnog ulja. Dakle, to bi bila posna verzija pasulja.

U pojedinim kućama su dodavali i zapršku, posnu, koju su pripremali na sledeći način: u tiganj bi sipali dve do tri kašike ulja, pa kad se na vatri zagreje, dodavali bi sitno iseckani crni luk ili praziluk i pola kašike mlevene crvene paprike. Kad luk užuti, onda su sve to sipali u lonac i dobro promešali.

Zdrava hrana, nekad: pasulj - Miodrag Ilić
Zdrava hrana, nekad: pasulj – Miodrag Ilić

U posne dane, za serviranje, pasulj bi presipali u plići sud ili zemljani đuveč i u njega bi nadrobili kukuruzni ili pšenični hleb i to su nazivali „posna popara“. Posnu poparu su služili kao prvo jelo za slavu Sveti Nikola, jer se verovalo da je posnu poparu, Sveti Nikola najradije jeo.

Mrsni pasulj je pripreman na isti način, samo što su pre kuvanja dodavali parče sušenog mesa ili slanine (u komadu, ili iseckano). Kada je pasulj pripreman sa suvim mesom ili slaninom, obično nije zapržavan. Ali, u nekim kućama su mu, na kraju, dodavali razmućeno jaje u mleku ili kajmaku ili samo kašiku kajmaka. Mast je veoma retko korišćena za zapršku.

Najčešće je pripreman posni pasulj a mrsni je pripreman veoma retko.

Dakle, pravite što više posni pasulj i uživajte u blagodetima zdrave hrane. Prema nekim naučnim studijama, svakodnevnu konzumaciju pasulja ili drugih mahunarki, moguće je povezati s pet posto manjom koncentracijom holesterola u krvi.

Evo i nekoliko recepata za pripremu pasulja:

Pasulj iz ekspres lonca

Pasulj prebranac – Recepti i Kuvar online

Postan čorbast pasulj – Gvozdena Živković

Miodrag Ilić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
 

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!