Pasulj iz ekspres lonca

Omiljeni ručak mnogih, od davnina, može se i vrlo brzo pripremiti. Kako se priprema pasulj iz ekspres lonca?

Pasulj iz ekspres lonca, sastojci:

  • 500 g belog pasulja (sitniji ili krupniji, po vašem izboru, ukusu i navikama)
  • 2-3 glavice crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 2 kašičice soli
  • 2 šargarepe
  • 1 gornji deo praziluka
  • 1 crvena paprika sveža
  • 3 suve paprike
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1 kašičica origana
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika masti
  • 150 ml pasiranog paradajza
  • 100 – 200 g dimljene mesnate slanine (umesto slanine možete staviti bili koje sušeno meso, npr. rebra, butkicu, i sl.)
  • 3 osušena lista lovora
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • prstohvat bibera
  • prstohvat ljute tucane paprike
  • 4 kašičice sode bikarbone

Pasulj iz ekspres lonca, priprema:

  • Pasulj ostaviti u vodi preko noći. Dodati jednu kašičicu sode bikarbone.
  • Ujutro stavite lonac sa pasuljem na srednju temperaturu da provri. Vodu bacite. Nalijte vodom, uz dodatak jedne kašičice sode bikarbone i provrite ponovo. Vodu bacite. Nalijte vodom, uz dodatak jedne kašičice sode bikarbone i provrite ponovo. Dakle, ukupno provrite pasulj tri puta i tri puta bacite vodu. Isperite pasulj hladnom vodom i ostavite po strani.
  • U ekspres lonac od 8 l dodajte ulje i kašiku masti, pa, zatim, iseckano povrće: crni luk, beli luk, šargarepu, praziluk, papriku, suvu papriku.
  • Dodajte jednu kašičicu sode bikarbone.
  • Zatim, dodajte sve potrebne začine: so, biber, alevu papriku, suvi biljni začin, list lovora, tucanu papriku, origano.
  • Uključite na srednju temperaturu i dinstajte oko 10 minuta.
  • Dodajte pasirani paradajz i dinstajte 5 minuta.
  • Dodajte proceđen pasulj i iseckanu slaninu (ili neko drugo sušeno meso), pa, uz mešanje, dinstajte par minuta.
  • Nalijte vodu do 2/3 zapremine lonca. Zatvorite ekspres lonac i kuvajte pasulj 45 minuta, prema uputstvu za vaš ekspres lonac.
  • Kad se lonac ohladi, servirajte pasulj.

Napomena: Soda bikarbona omogućava da se pasulj lakše svari. Ova količina je dovoljna za ručak za 5-6 osoba.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.