Omiljeni ručak mnogih, od davnina, može se i vrlo brzo pripremiti. Kako se priprema pasulj iz ekspres lonca?
Pasulj iz ekspres lonca, sastojci:
- 500 g belog pasulja (sitniji ili krupniji, po vašem izboru, ukusu i navikama)
- 2-3 glavice crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- 2 kašičice soli
- 2 šargarepe
- 1 gornji deo praziluka
- 1 crvena paprika sveža
- 3 suve paprike
- 2 kašičice aleve paprike
- 1 kašičica origana
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 kašika masti
- 150 ml pasiranog paradajza
- 100 – 200 g dimljene mesnate slanine (umesto slanine možete staviti bili koje sušeno meso, npr. rebra, butkicu, i sl.)
- 3 osušena lista lovora
- 1 kašika suvog biljnog začina
- prstohvat bibera
- prstohvat ljute tucane paprike
- 4 kašičice sode bikarbone
Pasulj iz ekspres lonca, priprema:
- Pasulj ostaviti u vodi preko noći. Dodati jednu kašičicu sode bikarbone.
- Ujutro stavite lonac sa pasuljem na srednju temperaturu da provri. Vodu bacite. Nalijte vodom, uz dodatak jedne kašičice sode bikarbone i provrite ponovo. Vodu bacite. Nalijte vodom, uz dodatak jedne kašičice sode bikarbone i provrite ponovo. Dakle, ukupno provrite pasulj tri puta i tri puta bacite vodu. Isperite pasulj hladnom vodom i ostavite po strani.
- U ekspres lonac od 8 l dodajte ulje i kašiku masti, pa, zatim, iseckano povrće: crni luk, beli luk, šargarepu, praziluk, papriku, suvu papriku.
- Dodajte jednu kašičicu sode bikarbone.
- Zatim, dodajte sve potrebne začine: so, biber, alevu papriku, suvi biljni začin, list lovora, tucanu papriku, origano.
- Uključite na srednju temperaturu i dinstajte oko 10 minuta.
- Dodajte pasirani paradajz i dinstajte 5 minuta.
- Dodajte proceđen pasulj i iseckanu slaninu (ili neko drugo sušeno meso), pa, uz mešanje, dinstajte par minuta.
- Nalijte vodu do 2/3 zapremine lonca. Zatvorite ekspres lonac i kuvajte pasulj 45 minuta, prema uputstvu za vaš ekspres lonac.
- Kad se lonac ohladi, servirajte pasulj.
Napomena: Soda bikarbona omogućava da se pasulj lakše svari. Ova količina je dovoljna za ručak za 5-6 osoba.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!