Pasulj iz ekspres lonca - Pixabay ilustracija
Pasulj iz ekspres lonca - Pixabay ilustracija

Omiljeni ručak mnogih, od davnina, može se i vrlo brzo pripremiti. Kako se priprema pasulj iz ekspres lonca?

Pasulj iz ekspres lonca, sastojci:

  • 500 g belog pasulja (sitniji ili krupniji, po vašem izboru, ukusu i navikama)
  • 2-3 glavice crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 2 kašičice soli
  • 2 šargarepe
  • 1 gornji deo praziluka
  • 1 crvena paprika sveža
  • 3 suve paprike
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1 kašičica origana
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika masti
  • 150 ml pasiranog paradajza
  • 100 – 200 g dimljene mesnate slanine (umesto slanine možete staviti bili koje sušeno meso, npr. rebra, butkicu, i sl.)
  • 3 osušena lista lovora
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • prstohvat bibera
  • prstohvat ljute tucane paprike
  • 4 kašičice sode bikarbone

Pasulj iz ekspres lonca, priprema:

  • Pasulj ostaviti u vodi preko noći. Dodati jednu kašičicu sode bikarbone.
  • Ujutro stavite lonac sa pasuljem na srednju temperaturu da provri. Vodu bacite. Nalijte vodom, uz dodatak jedne kašičice sode bikarbone i provrite ponovo. Vodu bacite. Nalijte vodom, uz dodatak jedne kašičice sode bikarbone i provrite ponovo. Dakle, ukupno provrite pasulj tri puta i tri puta bacite vodu. Isperite pasulj hladnom vodom i ostavite po strani.
  • U ekspres lonac od 8 l dodajte ulje i kašiku masti, pa, zatim, iseckano povrće: crni luk, beli luk, šargarepu, praziluk, papriku, suvu papriku.
  • Dodajte jednu kašičicu sode bikarbone.
  • Zatim, dodajte sve potrebne začine: so, biber, alevu papriku, suvi biljni začin, list lovora, tucanu papriku, origano.
  • Uključite na srednju temperaturu i dinstajte oko 10 minuta.
  • Dodajte pasirani paradajz i dinstajte 5 minuta.
  • Dodajte proceđen pasulj i iseckanu slaninu (ili neko drugo sušeno meso), pa, uz mešanje, dinstajte par minuta.
  • Nalijte vodu do 2/3 zapremine lonca. Zatvorite ekspres lonac i kuvajte pasulj 45 minuta, prema uputstvu za vaš ekspres lonac.
  • Kad se lonac ohladi, servirajte pasulj.

Napomena: Soda bikarbona omogućava da se pasulj lakše svari. Ova količina je dovoljna za ručak za 5-6 osoba.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!