Zeljanik od sukanih domaćih kora – Danijela Žikić

Zeljanik od sukanih domaćih kora –  ovaj recept je usavršila moja mama. Nasledila ga je od svoje majke. Kore su jako ukusne i zahvalne za razvijanje.

Baka je znala da podmesi testo uveče, a sutradan da suče kore za pitu. Govorila je da je testo najbolje da sedi u hladnoj sobi natopljeno u ulju, pa su kore elastičnije i bolje se razvlače. Tajna je baš u tome: najbolje da testo odsedi preko noći na hladnom. Kore se mogu razvući i nakon 30 minuta stajanja na hladnom, ali nije isti ukus kora.

Ja sam probala prvi put da napravim zeljanik po bakinom a sada maminom receptu. Prijatno sam se iznenadila i drago mi je da je uspelo! Zato što sam se pridržavala recepta, dobila sam isti onaj ukus bakine pite. Zato ovaj recept delim sa vama u čast očuvanja naše tradicije!

Zeljanik od sukanih domaćih kora, sastojci:

  • 600 gr brašna
  • 1 kašika soli
  • 100 g ulja
  • 300 ml mlake vode

Zeljanik od sukanih domaćih kora, fil:

  • 1 kg zelja
  • 250 gr domaćeg suvog sira
  • 3 jajeta
  • malo soli
  • 100 ml ulja za prskanje kora (može se koristiti za prskanje kora i rastopljena svinjska mast 2-3 kasike)

Zeljanik od sukanih domaćih kora, priprema:

  • U činiju za mešenje sipati brašno i posoliti. Postepeno dodavati vodu i ulje. Umesiti testo. Malo duze od 10 minuta rukama mesiti testo. Testo ne treba da bude previše tvrdo, a ni previše meko (zavisi od brašna).
  • Testo prekriti čistom krpom i ostaviti da odmori 10 minuta. Nakon 10 minuta testo premesiti. Testo oblikovati u jufku i premazati uljem sa svih strana.
  • Vratiti jufku u činiji pa doliti još malo ulja preko testa.
  • Činiju prekriti providnom folijom ili kesom pa ostaviti na sobnoj temperaturi oko 1h. Nakon toga testo prebaciti u frizider (ili u hladnu prostoriju). Što duže stoji na hladnom, testo je još bolje i elastičnije za razvijanje. Najbolje je podmesiti testo uveče, a ujutru sukati kore.
  • Sutradan jufku podeliti na dva dela. Uzeti jedan deo jufke i razvući oklagijom (koliko testo dozvoli, ali ne previše) na pobrašnjenom stolnjaku.
  • Ostaviti testo oko 5 minuta da odstoji – ne više od toga da se ne osuši.
  • Krenuti sa razvlačenjem kora od sredine ka krajevima.
  • Testo je odlično za rad, tako se lepo razvlači.
  • Razvučenu koru filovati po želji.
  • Isti postupak razvlačenja ponoviti i sa drugom jufkom.

Fil sa zeljem, priprema:

  • Zelje očistiti i lepo oprati. Iskidati na komade i posoliti. Rukama istrljati zelje (da se na taj način ispere gorčina koju zelje ima). Zatim isprati zelje u hladnoj vodi. Saseckati na sitno zelje i dodati sir, jaja, posolitii izmešati.
  • Željeni fil rasporediti po kori ravnomerno, da svuda ima ali ne i previše fila.
  • Poprskati uljem ili svinjskom mašću (oko 100 ml ulja ili 2-3 kašike masti).
  • Umotati kore ka sredini. Zatim seći željene oblike. Na pola, pa smotati kao pužiće. Može se i cela kora smotati u okruglom plehu. Stvar izbora.
  • Pitu je najbolje peći u smederevcu. Tako je najslađa. A ako je pečete u šporetu onda na 220 C oko 30-45 minuta dok fino ne požuti.
  • Prohlađenu pitu seći na parčad i služiti uz jogurt ili kiselo mleko.
  • Prijatno!

Vreme pripreme kora: 12 h
Pečenje: 40 minuta
Broj osoba: 6

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Zeljanik od sukanih domaćih kora – Danijela Žikić

Recept zeljanik od sukanih domaćih kora

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.