Zeljanik od sukanih domaćih kora – ovaj recept je usavršila moja mama. Nasledila ga je od svoje majke. Kore su jako ukusne i zahvalne za razvijanje.
Baka je znala da podmesi testo uveče, a sutradan da suče kore za pitu. Govorila je da je testo najbolje da sedi u hladnoj sobi natopljeno u ulju, pa su kore elastičnije i bolje se razvlače. Tajna je baš u tome: najbolje da testo odsedi preko noći na hladnom. Kore se mogu razvući i nakon 30 minuta stajanja na hladnom, ali nije isti ukus kora.
Ja sam probala prvi put da napravim zeljanik po bakinom a sada maminom receptu. Prijatno sam se iznenadila i drago mi je da je uspelo! Zato što sam se pridržavala recepta, dobila sam isti onaj ukus bakine pite. Zato ovaj recept delim sa vama u čast očuvanja naše tradicije!
Zeljanik od sukanih domaćih kora, sastojci:
- 600 gr brašna
- 1 kašika soli
- 100 g ulja
- 300 ml mlake vode
Zeljanik od sukanih domaćih kora, fil:
- 1 kg zelja
- 250 gr domaćeg suvog sira
- 3 jajeta
- malo soli
- 100 ml ulja za prskanje kora (može se koristiti za prskanje kora i rastopljena svinjska mast 2-3 kasike)
Zeljanik od sukanih domaćih kora, priprema:
- U činiju za mešenje sipati brašno i posoliti. Postepeno dodavati vodu i ulje. Umesiti testo. Malo duze od 10 minuta rukama mesiti testo. Testo ne treba da bude previše tvrdo, a ni previše meko (zavisi od brašna).
- Testo prekriti čistom krpom i ostaviti da odmori 10 minuta. Nakon 10 minuta testo premesiti. Testo oblikovati u jufku i premazati uljem sa svih strana.
- Vratiti jufku u činiji pa doliti još malo ulja preko testa.
- Činiju prekriti providnom folijom ili kesom pa ostaviti na sobnoj temperaturi oko 1h. Nakon toga testo prebaciti u frizider (ili u hladnu prostoriju). Što duže stoji na hladnom, testo je još bolje i elastičnije za razvijanje. Najbolje je podmesiti testo uveče, a ujutru sukati kore.
- Sutradan jufku podeliti na dva dela. Uzeti jedan deo jufke i razvući oklagijom (koliko testo dozvoli, ali ne previše) na pobrašnjenom stolnjaku.
- Ostaviti testo oko 5 minuta da odstoji – ne više od toga da se ne osuši.
- Krenuti sa razvlačenjem kora od sredine ka krajevima.
- Testo je odlično za rad, tako se lepo razvlači.
- Razvučenu koru filovati po želji.
- Isti postupak razvlačenja ponoviti i sa drugom jufkom.
Fil sa zeljem, priprema:
- Zelje očistiti i lepo oprati. Iskidati na komade i posoliti. Rukama istrljati zelje (da se na taj način ispere gorčina koju zelje ima). Zatim isprati zelje u hladnoj vodi. Saseckati na sitno zelje i dodati sir, jaja, posolitii izmešati.
- Željeni fil rasporediti po kori ravnomerno, da svuda ima ali ne i previše fila.
- Poprskati uljem ili svinjskom mašću (oko 100 ml ulja ili 2-3 kašike masti).
- Umotati kore ka sredini. Zatim seći željene oblike. Na pola, pa smotati kao pužiće. Može se i cela kora smotati u okruglom plehu. Stvar izbora.
- Pitu je najbolje peći u smederevcu. Tako je najslađa. A ako je pečete u šporetu onda na 220 C oko 30-45 minuta dok fino ne požuti.
- Prohlađenu pitu seći na parčad i služiti uz jogurt ili kiselo mleko.
- Prijatno!
Vreme pripreme kora: 12 h
Pečenje: 40 minuta
Broj osoba: 6
Danijela Žikić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!