Zeljanik od sukanih domaćih kora - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
Zeljanik od sukanih domaćih kora - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online

Zeljanik od sukanih domaćih kora –  ovaj recept je usavršila moja mama. Nasledila ga je od svoje majke. Kore su jako ukusne i zahvalne za razvijanje.

Baka je znala da podmesi testo uveče, a sutradan da suče kore za pitu. Govorila je da je testo najbolje da sedi u hladnoj sobi natopljeno u ulju, pa su kore elastičnije i bolje se razvlače. Tajna je baš u tome: najbolje da testo odsedi preko noći na hladnom. Kore se mogu razvući i nakon 30 minuta stajanja na hladnom, ali nije isti ukus kora.

Ja sam probala prvi put da napravim zeljanik po bakinom a sada maminom receptu. Prijatno sam se iznenadila i drago mi je da je uspelo! Zato što sam se pridržavala recepta, dobila sam isti onaj ukus bakine pite. Zato ovaj recept delim sa vama u čast očuvanja naše tradicije!

Zeljanik od sukanih domaćih kora, sastojci:

  • 600 gr brašna
  • 1 kašika soli
  • 100 g ulja
  • 300 ml mlake vode

Zeljanik od sukanih domaćih kora, fil:

  • 1 kg zelja
  • 250 gr domaćeg suvog sira
  • 3 jajeta
  • malo soli
  • 100 ml ulja za prskanje kora (može se koristiti za prskanje kora i rastopljena svinjska mast 2-3 kasike)

Zeljanik od sukanih domaćih kora, priprema:

  • U činiju za mešenje sipati brašno i posoliti. Postepeno dodavati vodu i ulje. Umesiti testo. Malo duze od 10 minuta rukama mesiti testo. Testo ne treba da bude previše tvrdo, a ni previše meko (zavisi od brašna).
  • Testo prekriti čistom krpom i ostaviti da odmori 10 minuta. Nakon 10 minuta testo premesiti. Testo oblikovati u jufku i premazati uljem sa svih strana.
  • Vratiti jufku u činiji pa doliti još malo ulja preko testa.
  • Činiju prekriti providnom folijom ili kesom pa ostaviti na sobnoj temperaturi oko 1h. Nakon toga testo prebaciti u frizider (ili u hladnu prostoriju). Što duže stoji na hladnom, testo je još bolje i elastičnije za razvijanje. Najbolje je podmesiti testo uveče, a ujutru sukati kore.
  • Sutradan jufku podeliti na dva dela. Uzeti jedan deo jufke i razvući oklagijom (koliko testo dozvoli, ali ne previše) na pobrašnjenom stolnjaku.
  • Ostaviti testo oko 5 minuta da odstoji – ne više od toga da se ne osuši.
  • Krenuti sa razvlačenjem kora od sredine ka krajevima.
  • Testo je odlično za rad, tako se lepo razvlači.
  • Razvučenu koru filovati po želji.
  • Isti postupak razvlačenja ponoviti i sa drugom jufkom.

Fil sa zeljem, priprema:

  • Zelje očistiti i lepo oprati. Iskidati na komade i posoliti. Rukama istrljati zelje (da se na taj način ispere gorčina koju zelje ima). Zatim isprati zelje u hladnoj vodi. Saseckati na sitno zelje i dodati sir, jaja, posolitii izmešati.
  • Željeni fil rasporediti po kori ravnomerno, da svuda ima ali ne i previše fila.
  • Poprskati uljem ili svinjskom mašću (oko 100 ml ulja ili 2-3 kašike masti).
  • Umotati kore ka sredini. Zatim seći željene oblike. Na pola, pa smotati kao pužiće. Može se i cela kora smotati u okruglom plehu. Stvar izbora.
  • Pitu je najbolje peći u smederevcu. Tako je najslađa. A ako je pečete u šporetu onda na 220 C oko 30-45 minuta dok fino ne požuti.
  • Prohlađenu pitu seći na parčad i služiti uz jogurt ili kiselo mleko.
  • Prijatno!

Vreme pripreme kora: 12 h
Pečenje: 40 minuta
Broj osoba: 6

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!