Belopalanačka sukana banica je beskvasna pita koja se pravi sa razvijanim korama i puni sa prevrelim sirom. Prvi put sam pravila banicu i imala sam dobar i tačan recept koji sam pronašla u knjižici koja promoviše Belu Palanku.
Belopalanačka sukana banica, sastojci:
- 1 kg brašna
- 440 ml hladne vode
- 220 ml ulja
- 350 gr ovčjeg sira
- 40 gr svinjske masti (ko ne koristi mast neka stavi puter)
- 20 gr soli
Belopalanačka sukana banica, priprema:
- Zamesiti tvrđe testo od brašna soli i vode.
- Ostaviti testo da se odmori pola sata, zatim ga podeliti na 15 istih loptica.
- Od svake loptice napraviti lepinju, namazati je sa mašću, pa posuti sa brašnom i staviti tj. spajati po tri lepinjice.
- Pokriti krpom i ostaviti 1 sat da odmore.
- Nakon toga, oklagijom sukati kore. Sukanu koru filovati izmrvljenim sirom i uljem.
- Ulje polako, ravnomerno rasporediti po celoj sukanoj kori.
- Filovanu koru uviti i ređati u pouljenu tepsiju.
- Odozgo celu banicu poprskati sa uljem.
- Peći u zagrejanoj pećnici na 250 stepeni dok ne dobije finu rumenu boju.
Dijana Popović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!