Belopalanačka sukana banica – Dijana Popović

Belopalanačka sukana banica je beskvasna pita koja se pravi sa razvijanim korama i puni sa prevrelim sirom. Prvi put sam pravila banicu i imala sam dobar i tačan recept koji sam pronašla u knjižici koja promoviše Belu Palanku.

Belopalanačka sukana banica, sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 440 ml hladne vode
  • 220 ml ulja
  • 350 gr ovčjeg sira
  • 40 gr svinjske masti (ko ne koristi mast neka stavi puter)
  • 20 gr soli

Belopalanačka sukana banica, priprema:

  • Zamesiti tvrđe testo od brašna soli i vode.
  • Ostaviti testo da se odmori pola sata, zatim ga podeliti na 15 istih loptica.
  • Od svake loptice napraviti lepinju, namazati je sa mašću, pa posuti sa brašnom i staviti tj. spajati po tri lepinjice.
  • Pokriti krpom i ostaviti 1 sat da odmore.
  • Nakon toga, oklagijom sukati kore. Sukanu koru filovati izmrvljenim sirom i uljem.
  • Ulje polako, ravnomerno rasporediti po celoj sukanoj kori.
  • Filovanu koru uviti i ređati u pouljenu tepsiju.
  • Odozgo celu banicu poprskati sa uljem.
  • Peći u zagrejanoj pećnici na 250 stepeni dok ne dobije finu rumenu boju.

Dijana Popović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Belopalanačka sukana banica – Dijana Popović

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.