Bačka štrudla – Kristina Gašpar

0
905
Bačka štrudla - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Bačka štrudla - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Bačka štrudla se razlikuje u odnosu na sremsku i banatsku. Vojvodina je poznata po štrudlama i svaki kraj ima podjednako dobre štrudle.

Neke imaju više zamotaja – tanje testo i nadev (sremska štrudla), neke manje – deblje testo i nadev (banatska štrudla). A neke su upletene – bačka štrudla. Pravim sve vrste, ali ih slabo jedem. Probam samo da vidim da li nešto treba korigovati i to je sve.

Ali ova mi se baš dopala, baš je ukusna i sočna, pa nisam mogla da joj odolim.

Kao i sve ostale štrudle i bačku možete napraviti sa raznim nadevima. Sada sam iskombinovala mak, džem od nektarina i suvo grožđe. Bačka štrudla može biti veća ili manja, kako vam odgovara. Od ove količine sam napravila 2 štrudle, tj. testo podelila na 4 dela.

Bačka štrudla, sastojci za testo:

  • 450 g mekog brašna
  • 100 g kisele pavlake
  • 1,5 dl mlake vode
  • 15 g svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 žumance
  • vanilin šećer i korica od limuna

Sastojci za fil sa makom:

  • 200 g mlevenog maka
  • 150 g šećera
  • mleko po potrebi (potrošila sam oko 3 dl)
  • 1 kesica vanilin šećera

Sastojci za fil sa džemom:

  • 1 teglica džema
  • 100 g suvog grožđa

Za premazivanje

  • 1 jaje
Bačka štrudla - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Bačka štrudla – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Bačka štrudla - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Bačka štrudla – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Bačka štrudla, priprema:

  • Aktivirajte kvasac – razmutite ga vodu, dodajte šećer i malo brašna.
  • U aktiviran kvasac dodajte sve ostale sastojke i postepeno dodajte brašno.
  • Umesite testo i ostavite ga da naraste.
  • Potom ga podelite na 4 dela, premesite, premažite uljem i ponovo ostavite da se odmara 20-tak minuta.
  • Mak skuvajte dok testo raste – sjedinite mak i šećer i pospeno dolivajte mleko.
  • Kuvajte ga dok se ne zgusne.
  • Na kraju umešajte vanilin šećer.
  • Testo razvijte tanko u pravouganik koji odgovara dimenzijama vašeg pleha (cca 25*35)
  • Od dva testa uvijte štrudle sa makom, a od dva sa džemom i suvim grožđem.
  • Upletite po dve štrudle – jedna sa makom, druga sa džemom.
  • Odmah ih premažite umućenim jajetom i ostavite da se odmaraju bar pola sata.
  • Pre pečenja ih ponovo premažite jajetom.
  • Pecite ih u zagrejanoj rerni oko pola sata na 180-200 stepeni.

Napomene:

  • Testo za štrudlu možete napraviti na više načina, umesto navedene količine pavlake i vode, možete staviti mleko. Ja sam je umesila sa pavlakom jer nisam imala dovoljno mleka.
  • Količina mleka u maku varira u zavisnosti od vrste maka, pa savetujem da mleko dolivate postepeno.
    Količina šećera isto zavisi od vrste maka, neki mak zahteva više šećera, neki manje.
  • Štrudle mažem odmah jajetom kako se ne bi sušile.
  • Dok rastu mažem ih nekoliko puta, ali nije obavezno.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!