Bačka štrudla – Kristina Gašpar

Bačka štrudla se razlikuje u odnosu na sremsku i banatsku. Vojvodina je poznata po štrudlama i svaki kraj ima podjednako dobre štrudle.

Neke imaju više zamotaja – tanje testo i nadev (sremska štrudla), neke manje – deblje testo i nadev (banatska štrudla). A neke su upletene – bačka štrudla. Pravim sve vrste, ali ih slabo jedem. Probam samo da vidim da li nešto treba korigovati i to je sve.

Ali ova mi se baš dopala, baš je ukusna i sočna, pa nisam mogla da joj odolim.

Kao i sve ostale štrudle i bačku možete napraviti sa raznim nadevima. Sada sam iskombinovala mak, džem od nektarina i suvo grožđe. Bačka štrudla može biti veća ili manja, kako vam odgovara. Od ove količine sam napravila 2 štrudle, tj. testo podelila na 4 dela.

Bačka štrudla, sastojci za testo:

  • 450 g mekog brašna
  • 100 g kisele pavlake
  • 1,5 dl mlake vode
  • 15 g svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 žumance
  • vanilin šećer i korica od limuna

Sastojci za fil sa makom:

  • 200 g mlevenog maka
  • 150 g šećera
  • mleko po potrebi (potrošila sam oko 3 dl)
  • 1 kesica vanilin šećera

Sastojci za fil sa džemom:

  • 1 teglica džema
  • 100 g suvog grožđa

Za premazivanje

  • 1 jaje
Bačka štrudla - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Bačka štrudla – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Bačka štrudla - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Bačka štrudla – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Bačka štrudla, priprema:

  • Aktivirajte kvasac – razmutite ga vodu, dodajte šećer i malo brašna.
  • U aktiviran kvasac dodajte sve ostale sastojke i postepeno dodajte brašno.
  • Umesite testo i ostavite ga da naraste.
  • Potom ga podelite na 4 dela, premesite, premažite uljem i ponovo ostavite da se odmara 20-tak minuta.
  • Mak skuvajte dok testo raste – sjedinite mak i šećer i pospeno dolivajte mleko.
  • Kuvajte ga dok se ne zgusne.
  • Na kraju umešajte vanilin šećer.
  • Testo razvijte tanko u pravouganik koji odgovara dimenzijama vašeg pleha (cca 25*35)
  • Od dva testa uvijte štrudle sa makom, a od dva sa džemom i suvim grožđem.
  • Upletite po dve štrudle – jedna sa makom, druga sa džemom.
  • Odmah ih premažite umućenim jajetom i ostavite da se odmaraju bar pola sata.
  • Pre pečenja ih ponovo premažite jajetom.
  • Pecite ih u zagrejanoj rerni oko pola sata na 180-200 stepeni.

Napomene:

  • Testo za štrudlu možete napraviti na više načina, umesto navedene količine pavlake i vode, možete staviti mleko. Ja sam je umesila sa pavlakom jer nisam imala dovoljno mleka.
  • Količina mleka u maku varira u zavisnosti od vrste maka, pa savetujem da mleko dolivate postepeno.
    Količina šećera isto zavisi od vrste maka, neki mak zahteva više šećera, neki manje.
  • Štrudle mažem odmah jajetom kako se ne bi sušile.
  • Dok rastu mažem ih nekoliko puta, ali nije obavezno.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Bačka štrudla – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.