Bakine vanilice – Danijela Žikić

Bakine vanilice – ovo je recept iz knjige moje bake. Znate one male sveske sa požutelim stranicama. Tu ima najboljih recepata. Mere su mala šoljica za kafu, brašno po potrebi.

I nema objašnjenog postupka kako se pravi. Postupak pripreme baka je znala napamet pa zato nije ni pisala. Naravno tu je mama 🙂 koja godinama pravi vanilice po bakinom receptu pa mi je objasnila postupak.

Veoma su ukusne, prhke i tope se u ustima. Što duže stoje,  sve su ukusnije (ali, to nije bilo moguće, jer, kad sam ih napravila, začas su nestale). Od navedene mere dobije se 40 vanilica.

Bakine vanilice, sastojci:

  • 200 g masti
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 5 kašike šećera
  • 200 ml mleka (2 male šoljice za kafu)
  • 4 kesice vanilin šećera
  • 500 – 600 g brašna
  • po potrebi džem
  • po potrebi šećer u prahu

Bakine vanilice, priprema:

  • Mast, šećer i vanil šećer umutiti žicom za mućenje dok ne pobeli i šećer se istopi. Kad dobije kremasto belu boju dodati jaje i žumance. Sve izmešati. Postepeno dodavati brašno da se dobije mekano testo koje se ne lepi.
  • Testo prebaciti na radnu površinu posutu brašnom i umesiti. Razvući oklagijom koru debljine 1-2 cm. Rakijskom čašicom vaditi krugove. Ja sam jedan deo krugova pravila rakijskom čašicom, a ostatak krugova malom šoljicom za kafu.
  • Ređati u pleh na pek papiru. Peći na 180 C oko 10-15 minuta. Voditi računa da ne pregore i postanu žuti. Na tačno 12 minuta pečenja na 180 C dobila sam ovako bele i lepo pečene unutra.
  • Vruće krugove spajati dzemom po izboru (moj izbor je bio džem od višanja) i posipati šećerom u prahu. Vanilice ređati u činiji sa poklopcem. Prohlađene vanilice poklopiti da se ne suše. Odličan izbor kolača za sve vrste posluženja!

Vreme pripreme: 70 minuta

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Bakine vanilice – Danijela Žikić

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.