Bakine vanilice – ovo je recept iz knjige moje bake. Znate one male sveske sa požutelim stranicama. Tu ima najboljih recepata. Mere su mala šoljica za kafu, brašno po potrebi.
I nema objašnjenog postupka kako se pravi. Postupak pripreme baka je znala napamet pa zato nije ni pisala. Naravno tu je mama 🙂 koja godinama pravi vanilice po bakinom receptu pa mi je objasnila postupak.
Veoma su ukusne, prhke i tope se u ustima. Što duže stoje, sve su ukusnije (ali, to nije bilo moguće, jer, kad sam ih napravila, začas su nestale). Od navedene mere dobije se 40 vanilica.
Bakine vanilice, sastojci:
- 200 g masti
- 1 jaje
- 1 žumance
- 5 kašike šećera
- 200 ml mleka (2 male šoljice za kafu)
- 4 kesice vanilin šećera
- 500 – 600 g brašna
- po potrebi džem
- po potrebi šećer u prahu
Bakine vanilice, priprema:
- Mast, šećer i vanil šećer umutiti žicom za mućenje dok ne pobeli i šećer se istopi. Kad dobije kremasto belu boju dodati jaje i žumance. Sve izmešati. Postepeno dodavati brašno da se dobije mekano testo koje se ne lepi.
- Testo prebaciti na radnu površinu posutu brašnom i umesiti. Razvući oklagijom koru debljine 1-2 cm. Rakijskom čašicom vaditi krugove. Ja sam jedan deo krugova pravila rakijskom čašicom, a ostatak krugova malom šoljicom za kafu.
- Ređati u pleh na pek papiru. Peći na 180 C oko 10-15 minuta. Voditi računa da ne pregore i postanu žuti. Na tačno 12 minuta pečenja na 180 C dobila sam ovako bele i lepo pečene unutra.
- Vruće krugove spajati dzemom po izboru (moj izbor je bio džem od višanja) i posipati šećerom u prahu. Vanilice ređati u činiji sa poklopcem. Prohlađene vanilice poklopiti da se ne suše. Odličan izbor kolača za sve vrste posluženja!
Vreme pripreme: 70 minuta
Danijela Žikić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!