Banica sa sirom – recept za moju banicu je nastao tako što sam pokušala da vratim sećanje na detinjstvo i moju baku, koja je pravila pravu domaću banicu sa korama koje je razvlačila oklagijom, filovala samo sirom i pekla ispod vršnika, koji se zatrpavao u pepeo i žar.
Moja banica je pravljena sa kupovnim korama i kada sam je napravila i samu sebe sam iznenadila koliko je po ukusu i izgledu podsećala na pravu bakinu banicu. Zato sam odlučila da recept podelim sa vama.

Banica sa sirom – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Banica sa sirom – recept za moju banicu je nastao tako što sam pokušala da vratim sećanje na detinjstvo i moju baku, koja je pravila pravu domaću banicu sa korama koje je razvlačila oklagijom, filovala samo sirom i pekla ispod vršnika, koji se zatrpavao u pepeo i žar.
Banica sa sirom, sastojci:
- 6 komada jaja
- 400 g belog sira (u kockama)
- 500 ml jogurta
- 150 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica soli (ili po ukusu u zavisnosti od slanoće sira)
Banica sa sirom, priprema:
- Okruglu teflonsku tepsiju podmažite trećinom ulja. U dublju posudu stavite jaja, izmrvljen sir, polovinu količine jogurta, drugu trećinu ulja i so po ukusu. Masa treba da bude žitka.

- Odvojite jednu šolju fila, jer trebaće vam za preliv koji ide odozgo. Uzimajte po jednu koru, namažite je celu filom i urolajte a onda je dodatno savijte u puža.

- Slaganje banice počnite od sredine tepsije, tako što na sredinu stavite prvu koru savijenu u puža. Mažite kore i rolajte i tako urolane samo nastavljajte jednu na drugu u krug dok ne potrošite pripremljene namirnice i popunite tepsiju.

- Za preliv upotrebite šolju fila i dodajte ostatak jogurta i ulja i ovim prelijte složenu banicu. Ostavite je da upije jogurt a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni i stavite banicu da se peče.

- Kada banica porumeni, za nekih pola sata, izvadite je iz rerne i poprskajte sa malo hladne vode. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.

- Banicu iskidajte rukama i poslužite. Prijatno!

Savet: Izvorno banica se iskida rukama i posluži. Ne jede se viljuškom i nožem i moraću da priznam da je tada najsladja za jesti.Što se tiče maslinovog ulja, ja njega koristim jer mi jedino ono odgovara u zdavstvenom smislu a vi možete da koristite suncokretovo ulje ili mast u zavisnosti šta više volite.
