Bosanski lonac – ovaj recept je iz jednog starog kuvara. Najukusniji bosanski lonac se sprema u zemljanom sudu, na vatri. Sud mora biti stalno poklopljen i ne sme se otvarati.
Moja stara baka iz Makedonije je spremala slično jelo u visokom zemljanom sudu, naslonjenom na žar od vatre, koje se krčkalo, poklopljeno nekom starom tacnom od šoljica za kafu, nekih 3 – 4 sata. Ništa slađe.
Varijacije recepta su uobičajene, i zavise od toga šta ko ima, trenutno, na raspolaganju. U modernim kuhinjama, može se koristiti posuđe i lonci od rosfraja, ali, i oni moraju biti, tokom spremanja, stalno poklopljeni, bez otvaranja. Takođe, može se koristiti i ekspres lonac, u kome spremanje traje oko 45 minuta.
Bosanski lonac – Recepti i Kuvar online
Bosanski lonac – ovaj recept je iz jednog starog kuvara. Najukusniji bosanski lonac se sprema u zemljanom sudu, na vatri. Sud mora biti stalno poklopljen i ne sme se otvarati.
- 400 gr jagnjeće meso (isečeno na krupnije kocke)
- 400 gr juneće meso (isečeno na krupnije kocke)
- 1 komad kupus (manja glavica, iseckana krupnije)
- 300 gr krompir (isečen na kocke)
- 2 komada šargarepa (isečena na krupnije komade)
- 2 komada koren peršuna (isečen na krupnije komade)
- 1 komad koren paštrnaka (isečen na krupnije komade)
- 2 glavice crveni luk (isečen)
- 5 čenova beli luk (isečen)
- 3 komada paradajz (isečen krupno)
- 1 komad crvena paprika (krupno isečena)
- 2 komada plod bamije (krupno isečen)
- 2 kašičice mlevena paprika
- 2 kašike suvi začin (ili so, 1 – 2 kašike)
- 1 kašičica biber
- ulje
- U lonac, ili zemljani sud, nasuti 2-3 kašike ulje, pa slagati kupus, meso, pa ostale sastojke, i kao zadnji staviti paradajz i začine: so i biber. Sipati vodu da ogrezne. Lonac poklopiti i ne otvarati sledećih 3-4 sata. Temperatura mora biti tiha/slaba, jer je cela tajna u sporom kuvanju. Bosanski lonac servirati topao u dubokim tanjirima, ukrašen listovima peršuna. Prijatno!
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!