Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Bosanski lonac – Recepti i Kuvar online

0

Bosanski lonac – ovaj recept je iz jednog starog kuvara. Najukusniji bosanski lonac se sprema u zemljanom sudu, na vatri. Sud mora biti stalno poklopljen i ne sme se otvarati.

Moja stara baka iz Makedonije je spremala slično jelo u visokom zemljanom sudu, naslonjenom na žar od vatre, koje se krčkalo, poklopljeno nekom starom tacnom od šoljica za kafu, nekih 3 – 4 sata. Ništa slađe.

Varijacije recepta su uobičajene, i zavise od toga šta ko ima, trenutno, na raspolaganju. U modernim kuhinjama, može se koristiti posuđe i lonci od rosfraja, ali, i oni moraju biti, tokom spremanja, stalno poklopljeni, bez otvaranja. Takođe, može se koristiti i ekspres lonac, u kome spremanje traje oko 45 minuta.

Bosanski lonac - Recepti i Kuvar online
Bosanski lonac – Recepti i Kuvar online
Bosanski lonac - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Bosanski lonac – Recepti i Kuvar online

Bosanski lonac - ovaj recept je iz jednog starog kuvara. Najukusniji bosanski lonac se sprema u zemljanom sudu, na vatri. Sud mora biti stalno poklopljen i ne sme se otvarati.
Obrok Ručak
Kuhinja Bosanska
Vreme pripreme 15 minutes
Termicka obrada 6 hours
Ukupno vreme 6 hours 15 minutes
Broj osoba 4 osobe

Sastojci

  • 400 gr jagnjeće meso isečeno na krupnije kocke
  • 400 gr juneće meso isečeno na krupnije kocke
  • 1 komad kupus manja glavica, iseckana krupnije
  • 300 gr krompir isečen na kocke
  • 2 komada šargarepa isečena na krupnije komade
  • 2 komada koren peršuna isečen na krupnije komade
  • 1 komad koren paštrnaka isečen na krupnije komade
  • 2 glavice crveni luk isečen
  • 5 čenova beli luk isečen
  • 3 komada paradajz isečen krupno
  • 1 komad crvena paprika krupno isečena
  • 2 komada plod bamije krupno isečen
  • 2 kašičice mlevena paprika
  • 2 kašike suvi začin ili so, 1 - 2 kašike
  • 1 kašičica biber
  • ulje

Uputstvo za pripremu

  1. U lonac, ili zemljani sud, nasuti 2-3 kašike ulje, pa slagati kupus, meso, pa ostale sastojke, i kao zadnji staviti paradajz i začine: so i biber. Sipati vodu da ogrezne. Lonac poklopiti i ne otvarati sledećih 3-4 sata. Temperatura mora biti tiha/slaba, jer je cela tajna u sporom kuvanju. Bosanski lonac servirati topao u dubokim tanjirima, ukrašen listovima peršuna. Prijatno!
    Bosanski lonac - Recepti i Kuvar online

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.