Bosanski lonac – Recepti i Kuvar online

Bosanski lonac – ovaj recept je iz jednog starog kuvara. Najukusniji bosanski lonac se sprema u zemljanom sudu, na vatri. Sud mora biti stalno poklopljen i ne sme se otvarati.

Moja stara baka iz Makedonije je spremala slično jelo u visokom zemljanom sudu, naslonjenom na žar od vatre, koje se krčkalo, poklopljeno nekom starom tacnom od šoljica za kafu, nekih 3 – 4 sata. Ništa slađe.

Varijacije recepta su uobičajene, i zavise od toga šta ko ima, trenutno, na raspolaganju. U modernim kuhinjama, može se koristiti posuđe i lonci od rosfraja, ali, i oni moraju biti, tokom spremanja, stalno poklopljeni, bez otvaranja. Takođe, može se koristiti i ekspres lonac, u kome spremanje traje oko 45 minuta.

Bosanski lonac - Recepti i Kuvar online
Bosanski lonac – Recepti i Kuvar online

Bosanski lonac – Recepti i Kuvar online

Bosanski lonac – ovaj recept je iz jednog starog kuvara. Najukusniji bosanski lonac se sprema u zemljanom sudu, na vatri. Sud mora biti stalno poklopljen i ne sme se otvarati.

  • 400 gr jagnjeće meso (isečeno na krupnije kocke)
  • 400 gr juneće meso (isečeno na krupnije kocke)
  • 1 komad kupus (manja glavica, iseckana krupnije)
  • 300 gr krompir (isečen na kocke)
  • 2 komada šargarepa (isečena na krupnije komade)
  • 2 komada koren peršuna (isečen na krupnije komade)
  • 1 komad koren paštrnaka (isečen na krupnije komade)
  • 2 glavice crveni luk (isečen)
  • 5 čenova beli luk (isečen)
  • 3 komada paradajz (isečen krupno)
  • 1 komad crvena paprika (krupno isečena)
  • 2 komada plod bamije (krupno isečen)
  • 2 kašičice mlevena paprika
  • 2 kašike suvi začin (ili so, 1 – 2 kašike)
  • 1 kašičica biber
  • ulje
  1. U lonac, ili zemljani sud, nasuti 2-3 kašike ulje, pa slagati kupus, meso, pa ostale sastojke, i kao zadnji staviti paradajz i začine: so i biber. Sipati vodu da ogrezne. Lonac poklopiti i ne otvarati sledećih 3-4 sata. Temperatura mora biti tiha/slaba, jer je cela tajna u sporom kuvanju. Bosanski lonac servirati topao u dubokim tanjirima, ukrašen listovima peršuna. Prijatno!

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Bosanski lonac – Recepti i Kuvar online

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.