Červiš – tradicionalno toplo predjelo sa juga Srbije. Nekada se ni jedna krsna slava ili preslava, nije mogla zamisliti bez ovog toplog predjela. Posluživali su topli červiš i na svadbama.
Moja draga prijateljica me je podsetila na ovo divno predjelo, na svojoj krsnoj slavi Svete Petke.
Evo i mog červiša, preporučujem da probate i napravite ga u svojoj kuhinji.
Červiš, sastojci, za 4 osobe:
- 400 grama belog pilećeg mesa
- 2 kašike sušenog povrća
- 5 prepunih kašika brašna
- 4-5 češnja belog luka
- vode i soli prema potrebi
- 3 prepune kašike masti
Červiš, priprema:
- Belo pileće meso i suve začine stavite u posudu u kojoj će se kuvati. Nalijte vodom da oblije meso.
- Kuvajte petnaestak minuta uz dodatak malo soli.
- Kuvano meso izvadite iz supe i iscepkajte ga što “vlaknastije”. Nemojte seckati, jer nećete postići željeni efekat.
- Otopite mast i dodajte na listiće narezan beli luk, kratko propržite, dodajte brašno i na laganoj vatri propržite. Pazite da ne pregori, jer će jelo biti gorko i tamno.
- Sklonite sa vatre i dodajte iscepkano meso. Promešajte da se sve sjedini. Vratite tiganj na vatru i lagano mešajući dodajte proceđenu supu u kojoj se kuvalo meso.
- Pržite, dok se mast ne odvoji od mase sa mesom i brašnom.
Ovo predjelo se priprema neposredno pred posluživanje. Služi se odmah po pripremi da bude vrelo, to jest da se “puši” pred gostima.
Način pripreme je sličan kao kod pripreme belmuža. Samo je razlika što se belmuž priprema sa sirom a červiš sa belim mesom.
Gvozdena Živković
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!