Čorba od šargarepe -nekako većina mojih ukućana baš i ne voli kuvanu šargarepu, pa se uvek dovijam kako da im približim to veoma hranljivo i zdravo povrće.
Ako i vi imate sličan problem, probajte sa ovom ukusnom čorbicom. Sladunjavog je ukusa, ali je rado pojedu svi bez prigovaranja kako baš i ne vole šargarepu.
Čorba od šargarepe – Marijana Primc Anastasijević – Recepti i Kuvar online
Nekako većina mojih ukućana baš i ne voli kuvanu šargarepu, pa se uvek dovijam kako da im približim to veoma hranljivo i zdravo povrće. Ako i vi imate sličan problem, probajte sa ovom ukusnom čorbicom. Sladunjavog je ukusa, ali je rado pojedu svi bez prigovaranja kako baš i ne vole šargarepu.
- 4 komada šargarepe (Iseckano na kockice)
- 1 komad krompira (Iseckanog na kockice)
- 0,5 komada praziluka (Iseckanog sitno)
- 1 čen belog luka (Iseckan na četvrtine)
- 1 prstohvat soli
- 1 kašičica Vegete mediterano
- 0,5 kašičice kurkume
- 0,5 kašičice đumbira (U prahu)
- 2 kašičice bosiljka (suvog, usitnjenog)
- 100 mililitara maslinovo ulje
- 1 litar vode
- Očistiti šargarepu (tanko skinuti gornji sloj kožice ili je dobro oprati, ako joj znate poreklo). Odseći pola praziluka (ja to uvek radim uzduž da bih imala i onaj zeleni deo u čorbici). Oljuštiti krompir. Očistiti beli luk. I pripremiti začine u jednoj činijici. Izmeriti litar vode, da vam bude pri ruci.
- Iseckati praziluk na sitne kolutiće. Isecakti šargarepu i krompir na kockice. Iseći beli luk na 4 dela.
- Ugrejati maslinovo ulje i na njemu kratko propržiti praziluk i beli luk. Dodati kockice šargarepe i krompira i takođe kratko propržiti – sve ukupno oko 5 minuta.
- Dodati 1/2 litra vode i ostaviti da se sve kuva na tihoj vatri, ali da stalno vri. Povremeno promešati i ako treba doliti još vode, ali ne previše. Kada je sve povrće mekano, izmiksati ga u blenderu ili štapnim mikserom da se pretvori u kašu. I potom vratiti na vatru.
- Dodati sve navedene začine i ostatak do 1 litre vode. Promešati. Ukoliko vam se čorba učini gustom, dodajte još malo vode, jer treba da ima gustinu čorbe a ne pirea. Prokuvajte na tihoj vatri još 2-3 minuta.
- I, čorba je spremna za serviranje. Možete dodati malo pavlake u svaki tanjir i par listova svežeg bosiljka, kao ukras.
Ove čorbe mogu da se jedu i hladne, iako su meni draže tople. Takođe, često ih pravim kao topli večernji obrok u hladnim danima.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!