Domaća pastirska pita – idealna za nedeljni ručak

Domaća pastirska pita – zbog ovog toplog zalogaja, sva rodbina i prijatelji hrliće u vaš dom po još jednu porciju!

Tokom hladnijih dana dozvoljeno je da se čovek malo ugreje i uz pomoć kašike. To ćete upravo postići ako napravite ovu pitu sa mesom iz kućne radinosti.

Iako je ovom prilikom korišćeno jagnjeće meso, vi ga možete zameniti junetinom i oduševiti ukućane!

Sastojci:

– 800 g jagnjetine – 600 g crvenog luka – 80 do 100 g šargarepe – 80 do 100 g korena peršuna – 80 do 100 g korena celera – 10 g belog luka – 200 g pelata – 1 kašičica paradajz pirea – 100 g graška – na vrh noža mlevene crvene paprike – 1 lovorov list – 1 mala grančica ruzmarina – so – biber – pola litre jagnjećeg temeljca – maslinovo ulje

Za pire:

– 400 g krompira – 50 g putera – 100 ml mleka – 1 jaje

Priprema:

Sitno seckani crveni luk dinstajte na maslinovom ulju, a kada se požuti dodajte iseckano povrće i dve kašike temeljca. Samlevenu i posoljenu jagnjetinu ispržite bez masnoće (ako imate skroz nemasne komade mesa upotrebite koju kap maslinovog ulja) pa je dodajte u lonac sa izdinstanim povrćem.

Dodajte grubo naseckani beli luk, biber, mevenu crvenu papriku, sitno naseckan ruzmarin, lovorov list i kašiku pelata. Pržite minut do dva.

Potom dodajte usitnjen paradajz i prokuvajte desetak minuta. Na kraju dodajte grašak i pustite da se još kuva dva minuta, ne duže, jer će se sve dodatno peći u rerni.

PROČITAJ: FRANCUSKA SUPA OD LUKA

Od kuvanog krompira, mleka i putera napravite pire. Ohladite ga na 40 stepeni ili na sobnoj temperaturi da možete da umešate jaje. Ova temperatura je važna, jer bi se u vrućem pireu jaje zgrušalo.

Izvadite lovor iz pripremljene smese i njome zatim napunite posudu za pečenje, prekrijte sve pireom. Pazite da ne prepunite posudu smesom od mesa i da vam ostane mesta za pire.

Pecite na 180 stepeni deset minuta.

Pitu servirajte toplu i uživajte.

Prijatno!

Izvor: BKTVNews.com

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Domaća pastirska pita – idealna za nedeljni ručak

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.