Domaća pastirska pita – idealna za nedeljni ručak

0

Domaća pastirska pita – zbog ovog toplog zalogaja, sva rodbina i prijatelji hrliće u vaš dom po još jednu porciju!

Tokom hladnijih dana dozvoljeno je da se čovek malo ugreje i uz pomoć kašike. To ćete upravo postići ako napravite ovu pitu sa mesom iz kućne radinosti.

Iako je ovom prilikom korišćeno jagnjeće meso, vi ga možete zameniti junetinom i oduševiti ukućane!

Sastojci:

– 800 g jagnjetine – 600 g crvenog luka – 80 do 100 g šargarepe – 80 do 100 g korena peršuna – 80 do 100 g korena celera – 10 g belog luka – 200 g pelata – 1 kašičica paradajz pirea – 100 g graška – na vrh noža mlevene crvene paprike – 1 lovorov list – 1 mala grančica ruzmarina – so – biber – pola litre jagnjećeg temeljca – maslinovo ulje

Za pire:

– 400 g krompira – 50 g putera – 100 ml mleka – 1 jaje

Priprema:

Sitno seckani crveni luk dinstajte na maslinovom ulju, a kada se požuti dodajte iseckano povrće i dve kašike temeljca. Samlevenu i posoljenu jagnjetinu ispržite bez masnoće (ako imate skroz nemasne komade mesa upotrebite koju kap maslinovog ulja) pa je dodajte u lonac sa izdinstanim povrćem.

Dodajte grubo naseckani beli luk, biber, mevenu crvenu papriku, sitno naseckan ruzmarin, lovorov list i kašiku pelata. Pržite minut do dva.

Potom dodajte usitnjen paradajz i prokuvajte desetak minuta. Na kraju dodajte grašak i pustite da se još kuva dva minuta, ne duže, jer će se sve dodatno peći u rerni.

PROČITAJ: FRANCUSKA SUPA OD LUKA

Od kuvanog krompira, mleka i putera napravite pire. Ohladite ga na 40 stepeni ili na sobnoj temperaturi da možete da umešate jaje. Ova temperatura je važna, jer bi se u vrućem pireu jaje zgrušalo.

Izvadite lovor iz pripremljene smese i njome zatim napunite posudu za pečenje, prekrijte sve pireom. Pazite da ne prepunite posudu smesom od mesa i da vam ostane mesta za pire.

Pecite na 180 stepeni deset minuta.

Pitu servirajte toplu i uživajte.

Prijatno!

Izvor: BKTVNews.com

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.