Domaća pastirska pita – zbog ovog toplog zalogaja, sva rodbina i prijatelji hrliće u vaš dom po još jednu porciju!
Tokom hladnijih dana dozvoljeno je da se čovek malo ugreje i uz pomoć kašike. To ćete upravo postići ako napravite ovu pitu sa mesom iz kućne radinosti.
Iako je ovom prilikom korišćeno jagnjeće meso, vi ga možete zameniti junetinom i oduševiti ukućane!
Sastojci:
– 800 g jagnjetine – 600 g crvenog luka – 80 do 100 g šargarepe – 80 do 100 g korena peršuna – 80 do 100 g korena celera – 10 g belog luka – 200 g pelata – 1 kašičica paradajz pirea – 100 g graška – na vrh noža mlevene crvene paprike – 1 lovorov list – 1 mala grančica ruzmarina – so – biber – pola litre jagnjećeg temeljca – maslinovo ulje
Za pire:
– 400 g krompira – 50 g putera – 100 ml mleka – 1 jaje
Priprema:
Sitno seckani crveni luk dinstajte na maslinovom ulju, a kada se požuti dodajte iseckano povrće i dve kašike temeljca. Samlevenu i posoljenu jagnjetinu ispržite bez masnoće (ako imate skroz nemasne komade mesa upotrebite koju kap maslinovog ulja) pa je dodajte u lonac sa izdinstanim povrćem.
Dodajte grubo naseckani beli luk, biber, mevenu crvenu papriku, sitno naseckan ruzmarin, lovorov list i kašiku pelata. Pržite minut do dva.
Potom dodajte usitnjen paradajz i prokuvajte desetak minuta. Na kraju dodajte grašak i pustite da se još kuva dva minuta, ne duže, jer će se sve dodatno peći u rerni.
PROČITAJ: FRANCUSKA SUPA OD LUKA
Od kuvanog krompira, mleka i putera napravite pire. Ohladite ga na 40 stepeni ili na sobnoj temperaturi da možete da umešate jaje. Ova temperatura je važna, jer bi se u vrućem pireu jaje zgrušalo.
Izvadite lovor iz pripremljene smese i njome zatim napunite posudu za pečenje, prekrijte sve pireom. Pazite da ne prepunite posudu smesom od mesa i da vam ostane mesta za pire.
Pecite na 180 stepeni deset minuta.
Pitu servirajte toplu i uživajte.
Prijatno!
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!