Domaći kečap (višenamenski) je mešavina paradajza, šargarepe, crnog luka, belog luka, začinskog bilja i maslinovog ulja. Ovaj recept za kečap možete koristiti za pripremu: čorbi, sosova, raznih jela, pita, pica, sendviča, brusketa…
A ukoliko dodate vodu u odnosu 1:1, možete ga piti kao sok. Maslinovo ulje možete dodati tokom kuvanja ili neposredno pre upotrebe.
Kečap možete koristiti i bez dodatka ulja. Domaći kečap možete pripremiti onako kako vam se najviše dopada.
Količine povrća i začina nisu obavezujuće. Napravite odnos koji vam najviše odgovara. Važno je da za pripremu kečapa ili soka od paradajza birate zdrave i zrele plodove.
Predlažem sledeću kombinaciju.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Domaći kečap – by Kristina Gašpar
Domaći kečap (višenamenski) je mešavina paradajza, šargarepe, crnog luka, belog luka, začinskog bilja i maslinovog ulja.
- 100 g crnog luka
- 200 g šargarepe
- 500 g paradajza (oljuštenog)
- 1 komad crvena paprika
- 1 čen belog luka
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice morske soli
- 0,25 kašičice bibera
- 3 komad origana (2 – 3 grančice)
- 3 komad bosiljka (list)
- 1 komad nane (list)
- 1 dl maslinovog ulja
- Oljušten paradajz izblendirajte.
- Crni luk i šargarepu isecite na manje komade, dodajte beli luk i 2 dl vode.
- Kuvajte desetak minuta.
- Smesu izblendirajte i dodajte paradajz.
- Kuvajte desetak minuta na srednjoj temperaturi, pa dodajte navede začine i ulje.
- Začinsko bilje usitnite – sitno iseckajte.
- Prokuvajte još koji minut.
- Kečap sipajte u sterilisane teglice ili flašice.
- Čuvajte ga na uobičajen način.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!