Grčka musaka - Recepti & Kuvar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?

Grčka musaka – Recepti i Kuvar online

Višenamenski Super Secko 14 u 1

0 out of 5

😢 Zaboravite Na Frustracije i Osećaj Nemoći u Kuhinji Svakog dana, kada uzmete u ruke vaš zastareli secko s tupim noževima, postavljate li sebi pitanje zašto je svaka priprema obroka postala izazov? Koliko puta ste poželeli da se rešite teškog i neefikasnog seckanja koje vam uzima dragoceno vreme? Da li osećate frustraciju svaki put kad morate ponovo da seckate povrće, i osećaj nemoći dok koristite zastarele tupe noževe? Razmišljate li o tome kako da izbegnete nered, teško održavanje i neprekidno gubljenje vremena koje postaju vaši stalni saputnici u kuhinji? Vaša kuhinja bi trebala biti mesto radosti i inspiracije - umesto toga, suočavate se s izvorom neprijatnosti svaki dan. Da li je došlo vreme da preokrenete tu frustraciju i osetite pravo zadovoljstvo svaki put kada pripremate obrok?🌟 NUDIMO VAM REŠENJE: Višenamenski Super Secko 14 u 1 - Kulinarsko ČudoU moru kuhinjskih alata, naš Višenamenski Super Secko izdvaja se kao nesporno rešenje vaših svakodnevnih kulinarskih izazova, obećavajući ne samo efikasnost, već i emotivno iskustvo u kuhinji. Zamislite trenutak kada bez napora sečete povrće, a svaki rez je precizan i brz. Taj osećaj zadovoljstva i kontrole nad procesom pripreme hrane postaje stvarnost uz naš secko.Super Secko nije samo običan alat - on je vaš pouzdani partner u stvaranju ukusnih obroka bez stresa. Kada zamenite tupe noževe Super Seckom, osećaj nemoći je zamenjen osećajem sigurnosti. Njegova moćna funkcionalnost, uz 14 različitih nastavaka, omogućava vam da budete kreativni u kuhinji, postižući rezultate koji će vas oduševiti.Osim toga, lakoća održavanja i čišćenja, kao i sigurnosni elementi dizajna, pružaju vam ne samo praktičnost, već i mir. Vaša kuhinja postaje mesto gde svaki trenutak pripreme hrane postaje inspiracija i zadovoljstvo, a svaki zalogaj prava poslastica.

1.690 рсд
Dodaj u korpu

Grčka musaka – Ovaj recept se priprema u posudi za pečenje, od slojeva plavog patlidžana, mesa i bešamel sosa.

Musaka je, možda, najpoznatiji od svih grčkih recepata. Ovaj recept za grčku musaku je tradicionalni, sa plavim patlidžanom, mada, možete koristiti i slojeve krompira, tikvica, i sl.

Grčka verzija musake, obično se pravi od plavog patlidžana i paradajza, uz mleveno meso, preliveno bešamel sosom i zapečeno u rerni.

Moderna grčka verzija recepta za musaku, nastala je početkom 20. veka. Ona ima tri sloja, koja se pripremaju odvojeno, pre nego što u se iskombinuju i slože u sud za pečenje. Donji sloj je napravljen od seckanog plavog patlidžana u maslinovom ulju; srednji sloj je od dinstane mlevene jagnjetine i seckanog blanširanog paradajza, uz dodatak crnog luka, belog luka i začina (cimet i crni biber); i gornji sloj je od bešamel sosa.

Grčka musaka se obično služi topla, ne previše vruća; ako je musaka tek gotova, isecite je na kvadrate, malo ih razdvojite i neka se jelo malo “odmori”, pre serviranja. Musaku možete i podgrevati…

Postoje varijacije ovog osnovnog recepta za grčku musaku, koje su, ponekad, bez bešamel sosa na vrhu, a ponekad sa drugim povrćem. U Grčkoj, takve varijacije mogu da uključe, pored kriški plavog patlidžana, dinstane tikvice sečene na kriške, polu-pečeni krompir, ili dinstane pečurke. Postoji čak i vegetarijanska verzija, koja ne obuhvata ni meso ni mlečne proizvode, samo povrće.

Grčka musaka - Recepti & Kuvar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Grčka musaka – Recepti i Kuvar online

Grčka musaka – Recepti i Kuvar online

recepti i kuvar grcka musaka e1406981205298

Grčka musaka – Ovaj recept se priprema u posudi za pečenje, od slojeva plavog patlidžana, mesa i bešamel sosa.

  • 4 komada plavi patlidžan
  • 500 gr krompir
  • 600 gr junetina (mlevena)
  • 2 komada crveni luk
  • 2 čena beli luk
  • 1 dl crno vino
  • peršun
  • paradajz
  • paradajz sos
  • jaje
  • 1 kašičica šećer
  • prezle
  • maslinovo ulje
  • biber
  • so
  • 100 gr puter
  • brašno
  • mleko
  • 500 gr feta sir
  1. Oprati i oljuštiti plavi patlidžan. Iseći patlidžan na kriške, širine oko 7-8 mm. Dobro posoliti i staviti u cediljku da odstoji. Cediljku ostavite u lavabou, da bi višak tečnosti mogao da se cedi. Ostavite da se cedi oko 20 minuta (poželjno je 1 sat). Ovo omogućava da se patlidžan oslobodi gorčine. Oprati i očistiti krompir. Iseći na tanke kriške i staviti da se kuva. Skuvati krompir do pola.
  2. Plavi patlidžan sprati od soli i osušiti na papirnom ubrusu. Umutiti jaje. Premazati svaku krišku jajetom, sa obe strane, i uvaljati u prezle. U sud za pečenje, staviti papir za pečenje i naslagati plavi patlidžan. Peći oko 30 minuta na maksimalnoj temperaturi.
  3. Tiganj premazati maslinovim uljem. Iseckati crveni luk. Beli luk iseckati ili usitniti presom. Tiganj zagrejati i dodati iseckani crveni luk. Pržiti 5 minuta. Dodati beli luk. Pržiti oko 1 minut. Dodati mlevenu junetinu. Dodajte crno vino. Kad se ukrčka, dodajte peršun, malo svežeg paradajza, i malo paradajz sosa, radi arome. Dodati 1 kaščicu šećera. Ostavite otvoreno da se krčka oko 15 minuta, da višak tečnosti može da ispari.
  4. Priprema bešamel sosa: rastopite buter na blagoj temperaturi. Kada se buter istopi, dodati malo brašna, uz stalno mešanje, dok se ne dobije glatka masa. Ostaviti na vatri još oko minut, ali masa ne sme da dobije braon boju. Dodavati lagano mleko, uz mešanje. Ostaviti da se malo stegne, ali, ne sme da bude jako zgusnuto. Savet: napravite bešamel sos, pre nego što počnete da spremate ostale delove recepta za musaku.
  5. Dobro podmažite sud za pečenje (duboka tepsija, kao za lazanje, npr.). Pospite dno prezlama. Postavite preko prezli sloj krompira. Preko sloja krompira postavite sloj plavog patlidžana. Zatim stavite sloj mesa. Nakon mesa sloj patlidžana. Preko patlidžana stavite sloj izlomlenog feta sira. Slojeve ponavljajte dok ne popunite sud za pečenje. Sipajte bešamel sos, tako da popuni sve slojeve, i sve uglove. Iskoristite kašiku, da biste omogućili da sos prodre kroz sve slojeve. Preko gornjeg sloja, narendajte malo preostalog feta sira. Pecite u rerni na maksimalnoj temperaturi (ne više od 350 C), nekih 45 minuta, tj. dok gornja površina ne dobije lepu zlatnu boju. Ukoliko vaša rerna ne može da postigne 350 C, vreme spremanja se produžuje. Pre serviranja, ostavite da odstoji 15-20 minuta. Grčka musaka se služi uz sezonske salate.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Višenamenski Super Secko 14 u 1

0 out of 5

😢 Zaboravite Na Frustracije i Osećaj Nemoći u Kuhinji Svakog dana, kada uzmete u ruke vaš zastareli secko s tupim noževima, postavljate li sebi pitanje zašto je svaka priprema obroka postala izazov? Koliko puta ste poželeli da se rešite teškog i neefikasnog seckanja koje vam uzima dragoceno vreme? Da li osećate frustraciju svaki put kad morate ponovo da seckate povrće, i osećaj nemoći dok koristite zastarele tupe noževe? Razmišljate li o tome kako da izbegnete nered, teško održavanje i neprekidno gubljenje vremena koje postaju vaši stalni saputnici u kuhinji? Vaša kuhinja bi trebala biti mesto radosti i inspiracije - umesto toga, suočavate se s izvorom neprijatnosti svaki dan. Da li je došlo vreme da preokrenete tu frustraciju i osetite pravo zadovoljstvo svaki put kada pripremate obrok?🌟 NUDIMO VAM REŠENJE: Višenamenski Super Secko 14 u 1 - Kulinarsko ČudoU moru kuhinjskih alata, naš Višenamenski Super Secko izdvaja se kao nesporno rešenje vaših svakodnevnih kulinarskih izazova, obećavajući ne samo efikasnost, već i emotivno iskustvo u kuhinji. Zamislite trenutak kada bez napora sečete povrće, a svaki rez je precizan i brz. Taj osećaj zadovoljstva i kontrole nad procesom pripreme hrane postaje stvarnost uz naš secko.Super Secko nije samo običan alat - on je vaš pouzdani partner u stvaranju ukusnih obroka bez stresa. Kada zamenite tupe noževe Super Seckom, osećaj nemoći je zamenjen osećajem sigurnosti. Njegova moćna funkcionalnost, uz 14 različitih nastavaka, omogućava vam da budete kreativni u kuhinji, postižući rezultate koji će vas oduševiti.Osim toga, lakoća održavanja i čišćenja, kao i sigurnosni elementi dizajna, pružaju vam ne samo praktičnost, već i mir. Vaša kuhinja postaje mesto gde svaki trenutak pripreme hrane postaje inspiracija i zadovoljstvo, a svaki zalogaj prava poslastica.

1.690 рсд
Dodaj u korpu