Hrono hleb

RECEPT PRIPREMILASnežana Knežević

Hrono hleb je postao namirnica sadašnjeg vremena. Meni se inače dopada jer uvek možete da napravite drugačiji hleb. Naime kombinacije brašna su sve dozvoljene, tako da ga obožavam i nikad nisam napravila dva ista hleba.

Hrono hleb – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Hrono hleb je postao namirnica sadašnjeg vremena. Meni se inače dopada jer uvek možete da napravite drugačiji hleb. Naime kombinacije brašna su sve dozvoljene, tako da ga obožavam i nikad nisam napravila dva ista hleba.

  • 100 g integralnog speltinog brašna
  • 300 g mekog crnog pšeničnog brašna T-950
  • 200 g integralnog heljdinog brašna
  • 200 g integralnog belog kukuruznog brašna
  • 2 kašike belog susama
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1 šolja (2dl) sirove golice (bundevine semenke)
  • 2 kašike bundevinog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašičica sitne morske soli
  • 3 kašika maslinovog ulja (2+1)
  • 6 šolja (2dl) tople vode (5 – 6 šolja)
  1. U dublju posudu staviti sve suve sastojke i promešati ih da se sjedine. U sredinu brašna napraviti udubljenje i tu sipati 2 kašike ulja, sok od limuna i deo vode.Mešajte smesu varjačom ili mikserom, nastavci za testo, uz postepeno dodavanje vode sve dok se brašno ne poveže u gusto lepljivo testo, koje se malo teže odvaja od posude. Odozgo pospite 1 kašiku ulja, pokrite i ostavite oko 2 do 3 sata da stoji. Možete praktično da zaboravite na njega. Ja obično uveče oko 8 to zamesim i u 12, kada je jeftinija struja uključim da se peče.
  2. Videćete da će testo početi da se diže, kao kada stavite kvasac, ali to tako treba. Uključite rernu da se zagreje na 200 C stepeni. Za to vreme testo promešajte i preručite u pleh, oblika po želji, obloženu papirom za pečenje. U mom slučaju sam koristila manji pravougaoni teflonski pleh. U zagrejanu rernu, u kojoj uvek trebate da imate šerpicu sa vodom koja stvara vodenu paru, stavite hleb da se peče 60 minuta.Pečen hleb izvadite iz rerne i pleha zajedno sa papirom. Odvojite papir ali ga ostavite ispod hleba koji sada stavite na rešetku, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.

Integralno kukuruzno brašno je ljuspasto jer je mleveno na mlinu, znači nije brašno koje obično koristimo za proju odnosno kukurzni griz ili sitno kukuruzno brašno.Bundevino brašno sama pravim tako što prvo bundevu isečem na tanke listiće nožem za ljuštenje povrća i voća. Složim bundevu na pleh obložen papirom za pečenje i sušim u rerni uz pomoć toplog vazduha. Kada se potpuno osuši i pretvori u neku vrstu čipsa od bundeve, kada se prohladi sameljem u mlinu za kafu. Ako niste u mogućnosti da napravite ovo brašno možete da ga izostavite iz recepta. Ovo brašno pravim u toku zime i čuvam ga u teglici. Može nekoliko meseci da stoji i neće se pokvariti ako ste bundevu dobro osušili. Ovako osušenu bundevu možete da jedete i kao čips umesto nezdravih grickalica.

Mleveni kim takodje ako ne nadjete u prodaji a imate mlin za kafu samo ga sameljite. Ako nemate mlin ili ne nadjete u prodaji upotrebite cela zrna kima.

Kombinacija praška za pecivo i sode bikarbone uz dodatak limunovo soka, pomešana sa brašnom se ponaša kao kada stavite kvasac. Testo naraste i bude rastresito kada se ispeče.

Ovo je količina hleba koja meni i mom suprugu traje nedelju dana. Čuvam ga umotan u ubrus i stavljen u kesu. Neće se pokvariti i ostaje mekan (vlažan).

Jedina mana ovom hlebu je njegova crna boja, ali je izuzetno zdrav i ukusan i kada jednom probate nećete više koristiti druge hlebove.

Kada pečete ovakvu vrstu hleba uvek stavite posudu sa vodom u rernu, da bi se stvarala para, koja pomaže da se hleb lepo digne i ipeče. Ovo koristite ako imate rernu bez dodatne pare.

Ovaj hleb se jede samo uz doručak.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.