Hrono hleb – Snežana Knežević

0

Hrono hleb je postao namirnica sadašnjeg vremena. Meni se inače dopada jer uvek možete da napravite drugačiji hleb. Naime kombinacije brašna su sve dozvoljene, tako da ga obožavam i nikad nisam napravila dva ista hleba.

Hrono hleb - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Hrono hleb – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online
Hrono hleb - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Hrono hleb - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online

Hrono hleb je postao namirnica sadašnjeg vremena. Meni se inače dopada jer uvek možete da napravite drugačiji hleb. Naime kombinacije brašna su sve dozvoljene, tako da ga obožavam i nikad nisam napravila dva ista hleba.
Obrok Doručak
Kuhinja Internacionalna
Vreme pripreme 10 minutes
Termicka obrada 1 hour
Ukupno vreme 2 hours 10 minutes
Broj osoba 40 parčića (50 g)

Sastojci

  • 100 g integralnog speltinog brašna
  • 300 g mekog crnog pšeničnog brašna T-950
  • 200 g integralnog heljdinog brašna
  • 200 g integralnog belog kukuruznog brašna
  • 2 kašike belog susama
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1 šolja (2dl) sirove golice (bundevine semenke)
  • 2 kašike bundevinog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašičica sitne morske soli
  • 3 kašika maslinovog ulja 2+1
  • 6 šolja (2dl) tople vode 5 - 6 šolja

Uputstvo za pripremu

  1. U dublju posudu staviti sve suve sastojke i promešati ih da se sjedine. U sredinu brašna napraviti udubljenje i tu sipati 2 kašike ulja, sok od limuna i deo vode.Mešajte smesu varjačom ili mikserom, nastavci za testo, uz postepeno dodavanje vode sve dok se brašno ne poveže u gusto lepljivo testo, koje se malo teže odvaja od posude. Odozgo pospite 1 kašiku ulja, pokrite i ostavite oko 2 do 3 sata da stoji. Možete praktično da zaboravite na njega. Ja obično uveče oko 8 to zamesim i u 12, kada je jeftinija struja uključim da se peče.
    Hrono hleb - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
  2. Videćete da će testo početi da se diže, kao kada stavite kvasac, ali to tako treba. Uključite rernu da se zagreje na 200 C stepeni. Za to vreme testo promešajte i preručite u pleh, oblika po želji, obloženu papirom za pečenje. U mom slučaju sam koristila manji pravougaoni teflonski pleh. U zagrejanu rernu, u kojoj uvek trebate da imate šerpicu sa vodom koja stvara vodenu paru, stavite hleb da se peče 60 minuta.Pečen hleb izvadite iz rerne i pleha zajedno sa papirom. Odvojite papir ali ga ostavite ispod hleba koji sada stavite na rešetku, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
    Hrono hleb - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online

Beleške

Integralno kukuruzno brašno je ljuspasto jer je mleveno na mlinu, znači nije brašno koje obično koristimo za proju odnosno kukurzni griz ili sitno kukuruzno brašno.Bundevino brašno sama pravim tako što prvo bundevu isečem na tanke listiće nožem za ljuštenje povrća i voća. Složim bundevu na pleh obložen papirom za pečenje i sušim u rerni uz pomoć toplog vazduha. Kada se potpuno osuši i pretvori u neku vrstu čipsa od bundeve, kada se prohladi sameljem u mlinu za kafu. Ako niste u mogućnosti da napravite ovo brašno možete da ga izostavite iz recepta. Ovo brašno pravim u toku zime i čuvam ga u teglici. Može nekoliko meseci da stoji i neće se pokvariti ako ste bundevu dobro osušili. Ovako osušenu bundevu možete da jedete i kao čips umesto nezdravih grickalica.Mleveni kim takodje ako ne nadjete u prodaji a imate mlin za kafu samo ga sameljite. Ako nemate mlin ili ne nadjete u prodaji upotrebite cela zrna kima.Kombinacija praška za pecivo i sode bikarbone uz dodatak limunovo soka, pomešana sa brašnom se ponaša kao kada stavite kvasac. Testo naraste i bude rastresito kada se ispeče.Ovo je količina hleba koja meni i mom suprugu traje nedelju dana. Čuvam ga umotan u ubrus i stavljen u kesu. Neće se pokvariti i ostaje mekan (vlažan).Jedina mana ovom hlebu je njegova crna boja, ali je izuzetno zdrav i ukusan i kada jednom probate nećete više koristiti druge hlebove.Kada pečete ovakvu vrstu hleba uvek stavite posudu sa vodom u rernu, da bi se stvarala para, koja pomaže da se hleb lepo digne i ipeče. Ovo koristite ako imate rernu bez dodatne pare.Ovaj hleb se jede samo uz doručak.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.