Hrono hleb je postao namirnica sadašnjeg vremena. Meni se inače dopada jer uvek možete da napravite drugačiji hleb. Naime kombinacije brašna su sve dozvoljene, tako da ga obožavam i nikad nisam napravila dva ista hleba.
Hrono hleb – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online
Hrono hleb je postao namirnica sadašnjeg vremena. Meni se inače dopada jer uvek možete da napravite drugačiji hleb. Naime kombinacije brašna su sve dozvoljene, tako da ga obožavam i nikad nisam napravila dva ista hleba.
- 100 g integralnog speltinog brašna
- 300 g mekog crnog pšeničnog brašna T-950
- 200 g integralnog heljdinog brašna
- 200 g integralnog belog kukuruznog brašna
- 2 kašike belog susama
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 šolja (2dl) sirove golice (bundevine semenke)
- 2 kašike bundevinog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica sitne morske soli
- 3 kašika maslinovog ulja (2+1)
- 6 šolja (2dl) tople vode (5 – 6 šolja)
- U dublju posudu staviti sve suve sastojke i promešati ih da se sjedine. U sredinu brašna napraviti udubljenje i tu sipati 2 kašike ulja, sok od limuna i deo vode.Mešajte smesu varjačom ili mikserom, nastavci za testo, uz postepeno dodavanje vode sve dok se brašno ne poveže u gusto lepljivo testo, koje se malo teže odvaja od posude. Odozgo pospite 1 kašiku ulja, pokrite i ostavite oko 2 do 3 sata da stoji. Možete praktično da zaboravite na njega. Ja obično uveče oko 8 to zamesim i u 12, kada je jeftinija struja uključim da se peče.
- Videćete da će testo početi da se diže, kao kada stavite kvasac, ali to tako treba. Uključite rernu da se zagreje na 200 C stepeni. Za to vreme testo promešajte i preručite u pleh, oblika po želji, obloženu papirom za pečenje. U mom slučaju sam koristila manji pravougaoni teflonski pleh. U zagrejanu rernu, u kojoj uvek trebate da imate šerpicu sa vodom koja stvara vodenu paru, stavite hleb da se peče 60 minuta.Pečen hleb izvadite iz rerne i pleha zajedno sa papirom. Odvojite papir ali ga ostavite ispod hleba koji sada stavite na rešetku, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
Mleveni kim takodje ako ne nadjete u prodaji a imate mlin za kafu samo ga sameljite. Ako nemate mlin ili ne nadjete u prodaji upotrebite cela zrna kima.
Kombinacija praška za pecivo i sode bikarbone uz dodatak limunovo soka, pomešana sa brašnom se ponaša kao kada stavite kvasac. Testo naraste i bude rastresito kada se ispeče.
Ovo je količina hleba koja meni i mom suprugu traje nedelju dana. Čuvam ga umotan u ubrus i stavljen u kesu. Neće se pokvariti i ostaje mekan (vlažan).
Jedina mana ovom hlebu je njegova crna boja, ali je izuzetno zdrav i ukusan i kada jednom probate nećete više koristiti druge hlebove.
Kada pečete ovakvu vrstu hleba uvek stavite posudu sa vodom u rernu, da bi se stvarala para, koja pomaže da se hleb lepo digne i ipeče. Ovo koristite ako imate rernu bez dodatne pare.
Ovaj hleb se jede samo uz doručak.
Snežana Knežević
Hrono hleb – Snežana Knežević via @receptiikuvar https://t.co/ow5RyQ6D5B #recepti #hronoishrana
— Recepti i Kuvar (@ReceptiiKuvar) July 8, 2016
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!