Hrono jelovnik

0

Hrono jelovnik za jednu radnu nedelju – Hrono ishrana

Hrono jelovnik za jednu radnu nedelju – prvi princip hrononutricije (hrono ishrana) osmislio je dr. Alen Delabos, francuski nutricionista, osamdesetih godina dvadesetog veka i on se zasniva na poštovanju zakonitosti prirodnih ritmova lučenja hormona i enzima u našem organizmu. Neki enzimi se više izlučuju ujutro, neki u podne, treći uveče, što znači da se pojedine namirnice spontano lako vare u određeno doba dana, pa ih tada valja i jesti.

Hrono jelovnik - Recepti i Kuvar online
Hrono jelovnik – Recepti i Kuvar online

Osnovni hrono jelovnik:

Hrono jelovnik – doručak – meso i hleb bi trebalo da imate svaki dan za doručak, a mlečno 3-4 puta nedeljno, jaja cela – 8 komada nedeljno, belanca neograničeno. U mlečno spadaju samo kiselo mleko (najbolje sami da ga spremate, jer nije poželjno da u njemu bude sećer, skrob i razni aditivi), mlad sir i mlada mocarela. Moze i kefir, ali vaš, domaći. Ništa drugo, od mlečnog, ne bi trebalo da konzumirate. Hleb i mlečno se konzumira samo za doručak.

Hrono jelovnik – ručak moze da bude jako fin i raznovrstan, ako pustite mašti na volju i naučite da kombinujete namirnice. Poželjno je da u jednom obroku bude neko jače crveno meso, povrće sirovo ili kuvano i salata, obavezno. Takođe, trebalo bi da se popije čaj ili čaša vode (nikako hladna iz frizidera) 1/2h pre i posle ručka. Ručak jedite onoliko, koliko mislite da će vam biti dovoljno do večere. Nikako nije dobro da budete gladni između obroka, jer onda telo počne da trosi mišiće, a čuva masti.

Hrono jelovnik – večera je jednostavna i lagana, bukvalno bi mogla biti samo reda radi, ali, možete da pojedete količinu, koja vam je potrebna da utolite glad. Neka bude što jednostavnija, jedan lagani protein i neko zeleno, žuto ili belo povrće. Može to da bude belance, belo meso, riba… Za večeru se ne jede ništa od crvenog povrća, jer crveno povrće ima veći GI (glikemijski indeks). Najbolji izbor je, kada uzmete jedan protein i jedno povrće. Nikako ne idete na spavanje odmah posle večere, neka prođe bar 1,5h.

Gornji tekst je preuzet iz autorskog teksta Jadranke Blažić: Hrono ishrana dr Ana Gifing (kliknite na naziv teksta da pročitate ceo autorski tekst Jadranke Blažić).

Hrono jelovnik za jednu radnu nedelju (napomena: jelovnik je za osobe van restrikcije)

Doručak (oko 8:00h)Ručak (oko 13h) Voće ili dezert (između 16:00 i 18:00, tj. 17:00 i 19:00 h) Večera (oko 19:00, tj. u zavisnosti kada je konzumirano voće ili dezert)

Ponedeljak, 14.03.2016.

Hrono doručak: mafini sa jajima, slaninom i sirom - photo La-chrononutrition.com
Hrono doručak: mafini sa jajima, slaninom i sirom – photo La-chrononutrition.com

Hrono paradajz čorba - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Hrono paradajz čorba – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online

Mafini sa borovnicama - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Mafini sa borovnicama – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

Endivija sa tunom - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Endivija sa tunom – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

Utorak, 15.03.2016.

Hrono doručak sa kuvanim jajima - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Hrono doručak sa kuvanim jajima – Recepti i Kuvar online – Pixabay

Hrono musaka sa keljom - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Hrono musaka sa keljom – Snežana Kitanović – Recepti i Kuvar online

Hrono torta - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Hrono torta – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

Sarmice u vinovom lišću - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Sarmice u vinovom lišću – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

Sreda, 16.03.2016.

Hrono mafini - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Hrono mafini – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online

Keške, ćeške, keškek - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Keške, ćeške, keškek – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Voćna salata - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Voćna salata – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

Potaž od špargli - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Potaž od špargli – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

Četvrtak, 17.03.2016.

Bakin kolač - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Bakin kolač – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

Punjene paprike na hrono način - Sandra Marković - Recepti i Kuvar online
Punjene paprike na hrono način – Sandra Marković – Recepti i Kuvar online

Rogač praline - Jadranka Blažić | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Rogač praline – Jadranka Blažić

Bataci iz rerne - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Bataci iz rerne – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

Petak 18.03.2016.

Domaća pileća pašteta - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Domaća pileća pašteta – Snežana Kitanović – Recepti i Kuvar online

Hrono musaka od karfiola - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Hrono musaka od karfiola – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Hrono džem - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Hrono džem – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

Brokuli omlet - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Brokuli omlet – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

Osnovna pravila hrono ishrane:

  • doručak bi trebalo da bude bogat sporovarećim ugljenim hidratima (cerealije – hleb, žitarice) i životinjskim masnoćama (sir, maslac, itd)
  • vremenski razmak između obroka bi trebalo da bude najmanje 3, a idealno je više od 4 sata (5 – 5,5 sati)
  • nije dozvoljen unos svih vrsta gaziranih pića koja sadrže sećere ili veštačke zaslađivače (Coca Cola, Sprite, Fanta, Cocta, Tonic, Coca Cola Zero, energetska pića, zaslađeni voćni sokovi, itd)
  • za ručak i večeru se ne preporučuje kombinovanje proteina i ugljenih hidrata, to je dozvoljeno samo doručak
  • nisu dozvoljene SVE vrste „grickalica“ izmedju obroka
  • voće i suvo voće se jedu samo između 16 i 18 časova, po zimskom računanju vremena (dakle, od 17 do 19 časova po letnjem računanju vremena)
  • testenina se ne jede uveče (paste, pice, hleb, sendvici, itd)
  • hleb, testenine i skrobna povrća (krompir) se jedu najkasnije do 15 h
  • kravlje mleko teško vari i hrono ishrana ga u potpunosti isključuje, ne pije se, niti se stavlja u kafu. Mleko se može koristiti ponekad u nekim kuvanim jelima, a kiselo mleko i sirevi su dozvoljeni
  • margarin, biljni sirevi (osim tofu – sojinog sira), biljna pavlaka, biljni šlag, pekarska peciva, kao sto su pogačice, kroasani, itd, su takozvane trans-masti i hrono ishrana ne dozvoljava upotrebu ovih namirnica.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Hrono ishrana, kliknite na link: HRONO ISHRANA. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Hrono ishrana, kliknite na link: HRONO JELOVNIK.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.