Humus čorba – za one koji poste, ali i one koji vole leblebije.
Leblebije ili naut su jako zdrave-pune su belančevina, a takodje u sebi sadrže i druge hranljive sastojke, pa se zbog toga njihova upotreba posebno preporučuje u vreme posta. A takođe bi bilo poželjno da je u svoju ishranu uvrste vegetarijanci i vegani.
Humus čorba – Kristina Gašpar
Leblebije ili naut su jako zdrave-pune su belančevina, a takodje u sebi sadrže i druge hranljive sastojke, pa se zbog toga njihova upotreba posebno preporučuje u vreme posta. A takođe bi bilo poželjno da je u svoju ishranu uvrste vegetarijanci i vegani.
- 150 gr sirovih leblebija
- 50 gr crnog luka
- 50 gr šargarepe
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica morske soli
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1/4 kašičice kurkume
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 limun
- peršunov list
- Leblebije skuvati na uobičajen način: Leblebije oprati, preliti ih duplo većom količinom vode i ostaviti da prenoće. Nakon toga prosuti vodu, isprati ih i ponovo naliti vodom, duplo većom količinom. Kuvati ih dok ne omekšaju. Ja ih kuvam u ekspres loncu 20 minuta od trenutka kada provre. Kada su kuvane, ocediti vodu i sačuvati je. Od kuvanih leblebija odvojiti 3 kašike koje ćete kasnije dodati u čorbu.
- U blenderu samleti leblebije, šargarepu, crni i beli luk. Prilikom blendiranja dodavati vodu u kojoj su se kuvale leblebije i povrće.
- Na ovu količinu povrća potrebno je sipati oko 1,5 l vode.
- Obzirom da nije ostalo dovoljno vode u kojoj su se kuvale leblebije i povrće, potrebno je dodati još vode.
- Gustinu čorbe svakako možete odrediti po ukusu, možete dodati više ili manje vode.
- Čorbu staviti da provri, pa dodati cele leblebije, so, kim, mlevenu papriku, kurkumu i ulje.
- Prilikom služenja, dodati kriške limuna i posuti peršunovim listom.
- I, vaša hranljiva čorbica je spremna!
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!