Humus čorba – Kristina Gašpar

Recept za humus čorbu

222

Humus čorba – za one koji poste, ali i one koji vole leblebije.

Leblebije ili naut  su jako zdrave-pune su belančevina, a takodje  u sebi sadrže i druge hranljive sastojke, pa se zbog toga njihova upotreba posebno preporučuje u vreme posta. A takođe bi bilo poželjno da je u svoju ishranu uvrste vegetarijanci i vegani.

 

Humus čorba – Kristina Gašpar

Leblebije ili naut  su jako zdrave-pune su belančevina, a takodje  u sebi sadrže i druge hranljive sastojke, pa se zbog toga njihova upotreba posebno preporučuje u vreme posta. A takođe bi bilo poželjno da je u svoju ishranu uvrste vegetarijanci i vegani.

  • 150 gr sirovih leblebija
  • 50 gr crnog luka
  • 50 gr šargarepe
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1/4 kašičice kurkume
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 limun
  • peršunov list
  1. Leblebije skuvati na uobičajen način: Leblebije oprati, preliti ih duplo većom količinom vode i ostaviti da prenoće. Nakon toga prosuti vodu, isprati ih i ponovo naliti vodom, duplo većom količinom. Kuvati ih dok ne omekšaju. Ja ih kuvam u ekspres loncu 20 minuta od trenutka kada provre. Kada su kuvane, ocediti vodu i sačuvati je. Od kuvanih leblebija odvojiti 3 kašike koje ćete kasnije dodati u čorbu.
  2. U blenderu samleti leblebije, šargarepu, crni i beli luk. Prilikom blendiranja dodavati vodu u kojoj su se kuvale leblebije i povrće.
  3. Na ovu količinu povrća potrebno je sipati oko 1,5 l vode.
  4. Obzirom da nije ostalo dovoljno vode u kojoj su se kuvale leblebije i povrće, potrebno je dodati još vode.
  5. Gustinu čorbe svakako možete odrediti po ukusu, možete dodati više ili manje vode.
  6. Čorbu staviti da provri, pa dodati cele leblebije, so, kim, mlevenu papriku, kurkumu i ulje.
  7. Prilikom služenja, dodati kriške limuna i posuti peršunovim listom.
  8. I, vaša hranljiva čorbica je spremna!

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!