Intervju sa... Gvozdena Živković, blog „U mom loncu“
Intervju sa... Gvozdena Živković, blog „U mom loncu“

Gvozdena Živković je sa svojim receptom vrćeni krompir osvojila prvo mesto na upravo završenom konkursu za najbolji tradicionalni recept domaće srpske kuhinje za 2018. godinu.

Intervju sa... Gvozdena Živković, blog „U mom loncu“ - prvo mesto na konkursu za najbolji tradicionalni recept domaće srpske kuhinje
Intervju sa… Gvozdena Živković, blog „U mom loncu“ – prvo mesto na konkursu za najbolji tradicionalni recept domaće srpske kuhinje

Živi u Ražnju, penzionerka je, i posvećena je svojoj bašti, cveću i kuvanju. Uživa da se druži sa biljkama, koje joj, po njenim rečima, višestruko uzvraćaju ljubav. Mnoge njene prijateljice, za njen blog „U mom loncu“ govore da je prava riznica domaćih recepata.

Razgovarali samo sa Gvozdenom u čemu je tajna njenog kulinarskog uspeha.

Kako ste zavoleli kulinarstvo?

Žao  mi je što moram da kažem, da sam kulinarstvom počela da se bavim iz potrebe. Počela sam da kuvam još kao učenica petog razreda, jer u mom selu Braljini, gde sam rođena, škola je mogla da se pohađa samo do četvrtog razreda. Rođena sam 1952. godine, a u to vreme bilo je obavezno školovanje samo do 4 razreda.

Od petog do osmog razreda, stanovala sam, i školu pohađala u susednom Stalaću. U početku, roditelji su plaćali stan sa pripremom hrane, uz obavezno odnošenje propisanih namirnica gazdarici svakog meseca. Kasnije je to za budžet mojih roditelja bilo neizvodljivo, pa sam svake nedelje, vozom putovala u svoju Braljinu i u povratku nosila hranu za 2-3 dana, koju mi je pripremila majka. U to vreme, u školu se išlo i subotom, tako da mi je majka u nedelju pričala i učila me najosnovnijim stvarima o kuvanju. Ponela bih i namirnice za ostale dane, do kraja nedelje i počela sam da sama sebi pripremam hranu, kod gazdarice.

Tako sam nastavila i u srednjoj ekonomskoj školi, koju sam pohađala u Paraćinu. Tada je već bilo mnogo lakše, savladala sam osnovne tehnike kuvanja i počela da pripremam čak i kolače.

Nedeljom, kada odem u svoje selo, uvek sam pravila neki kolač da obradujem roditelje i brata. Tako je krenulo i evo, Bogu hvala, traje. Volim da „izmislim“ recept i pripremim nešto novo.

Šta vas je inspirisalo da pokrenete svoj blog?

Moja Fejsbuk prijateljica Dubravka Belogrlić, koja živi na Novom Zelandu, otvorila mi je blog i nagovorila me da pišem i objavljujem recepte. Nisam bila sigurna da ću se snaći u tome i dugo sam to odlagala, ali je ona bila uporna i ubedila me je da ću se snaći. Od srca joj hvala na tome. Mislim da bez nje i njene pomoći, nikada se sama ne bih odlučila na taj korak.

Kako je nastalo ime vašeg bloga “U mom loncu”?

Ime bloga sam prepustila Dubravki, i mnogo mi se dopalo odmah. Ne bih ga menjala „ni za kakve pare“.

Koji vam je omiljeni recept, koji načešće spremate u svojoj kuhinji?

Verujte mi na reč, nemam svoj omiljeni recept, sve zavisi od vremena kojim raspolažem. Kada sam u žurbi, onda kuvam ona jela koja su gotova za 30 minuta. Kada imam više vremena onda su tu sarme, punjene paprike, prebranac, podvarak i da ne nabrajam više.

Šta vam je najveći uspeh u kulinarstvu?

Izazov mi je bio da napravim, dobar i ukusan gulaš, od  mesa različitih divljači. Mislim da sam u tome uspela, a to mi uvek potvrde moji ukućani i naši gosti, svojim praznim tanjirima, kao i prazna posuda u kojoj se gulaš kuvao. Moram da priznam da me je sin nadmašio u tome, jer gulaš kuva u kotliću i mislim da je ukusniji od mog.

GvIntervju sa... Gvozdena Živković, blog „U mom loncu“ - sa ćerkom
Intervju sa… Gvozdena Živković, blog „U mom loncu“ – sa ćerkom

Koji recept strane/internacionalne kuhinje biste voleli da spremite, a do sada niste bili u prilici?

Moram da budem iskrena da o tome još nisam razmišljala. Imaću prilike da učestvujem na festivalu Kuhinje sveta, pa se nadam da će mi nešto zaokupiti pažnju.

Koje začine najčešče koristite i zašto?

Najviše koristim začine iz svoje bašte, ruzmarin, majčinu dušicu, vlašac, peršun, celer, korijander, origano. Od kupljenih začina često koristim đumbir, biber, soja sos i kurkumu. Moja prijateljica Dubravka mi je sa Novog Zelanda poslala gomilu začina, čija imena teško mogu i da izgovorim. Njih koriste moja ćerka i moj sin, kada oni kuvaju.

GvIntervju sa... Gvozdena Živković, blog „U mom loncu“ - začini koje je Gvozdena dobila od prijateljice Dubravke sa Novog Zelanda
Intervju sa… Gvozdena Živković, blog „U mom loncu“ – začini koje je Gvozdena dobila od prijateljice Dubravke sa Novog Zelanda

Koji je vaš omiljeni recept koji se objavili na vašem blogu?

Najomiljeniji mi je moj recept za slatko od dinja, narandži i limuna. Prvi put sam se usudila da kuvam slatko sa nekoliko vrsta voća i uspelo mi je. Gledala sam kako Kristina Gašpar sa lakoćom priprema  jela, dezerte i zimnice u raznim kombinacijama. Ona mi je bila inspiracija za ovaj, ali i za još neke, meni jako drage recepte.

Šta je za vas tradicionalna srpska kuhinja?

Sama reč tradicionalno, za mene je nešto sačuvano, nasleđeno od naših predaka. Kada se radi o tradicionalnoj srpskoj kuhinji, ja se trudim da ispišem recepte i napravim jela koja su pravile moja baka, moja majka, komšinice moje i rođake, koje su dosta starije od mene.

Šta je recept za usheh vašeg nagrađenog recepta: vrćeni krompir, koji je izabran za najbolji tradicionalni recept domaće srpske kuhinje na našem portalu Recepti i Kuvar online?

Za ovaj recept, potrebna je odgovarajuća zemljana-glinena posuda, a najslađi je ako se priprema na šporetu koji se loži drvima, popularni „smederevac“. Potrebne su i kvalitetne namirnice. Na svojoj njivi uzgajamo organsko povrće, čiji kvalitet se ne može uporediti sa  povrćem koje kupujemo na pijaci. Potrebno je dosta vremena i ljubavi prema kuhinji i hrani. Moje mišljenje je, da onaj ko ne voli da jede, ne može biti dobar kuvar.

Beograd, mart 2019.
Razgovor vodio: Miodrag Ilić
Recepti i Kuvar online, Linkom-PC doo, sva prava zadržana, All rights reserved

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!