Vrćeni krompiri u zemljanom đuveču. Ovo je staro srpsko jelo koje su spremale naše bake i majke u vreme posta.
POGLEDAJTE VIDEO RECEPT ZA POSNI VRĆENI KROMPIR >>>
Vrćeni krompiri u zemljanom đuveču, sastojci:
- 600 grama belog krompira srednje veličine
- 200 grama crnog luka
- 1 manji paradajz
- manja šoljica pirinča
- 1 glavica belog luka
- 1 dl ulja, dobro je maslinovo
- soli po ukusu
- malo aleve paprike
- biber
Vrćeni krompiri u zemljanom đuveču, priprema:
- Crni luk oljuštite, isecite na rebarca i stavite na tihoj vatri da se dinsta. Najbolje je ako imate *smederevac*, pa se lagano krčka.
- Dok se luk dinsta, očistite krompir i pažljivo nožem izdubite krompire. Podmažite djuveč uljem i poredjajte krompire.
- U dinstani luk dodajte, narezan paradajz, pirinač i krompir koji vam je ostao od dubljenja-vrćenja.
- Prodinstajte sve još pet minuta, dodajte malo soli, bibera i aleve paprike.
- Ovim filom napunite krompir, pospite sve sitno seckanim belim lukom. nalijte pažljivo vodom, prekrijte listovima svežeg kupusa i stavite da se krčka na plotni “smederevca”.
- Neka se tako krčka tridesetak minuta, onda premestite u zagrejanu rernu i zapecite krompir.
- Poslužite toplo, meni je najsladje uz belolučene paprike ili uz salatu od krastavaca.
Gvozdena Živković
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!