Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

JIN I JANG, DRUGI DEO – by Cvijeta Mesić

0

Generalno  je pogrešno shvatanje da je Jin slaba energija, a Jang jaka. Obe energije mogu biti i slabe i jake. Kada govorimo o ponašanju – recimo da je Jin snaga u tome da može da se adaptira na različite okolnosti. Na primer, bambus opstaje zbog svoje sposobnosti da se savija na vetru, ali se uvek uspravi. Jang energija ima snagu ukorenjenosti, kao hrast na primer, istrajava čvrsto u svojoj vezanosti za zemlju, uprkos okolnostima. Nekad nas situacija tera da budemo fleksibilni a nekad da budemo čvrsti i istrajni. Jang energija nam donosi praktično razmišljanje, čvrstinu, logiku, prizemljenost, dok nam Jin energija daje širinu, kreativnost, maštu, smisao za apstraktno. Obe energije su nam potrebne i ravnoteža među njima predstavlja ideal. Svako može sam sebe da testira i da vidi na čemu bi trebalo poraditi da se dostigne ravnoteža. Ravnoteža je zdravlje i vice versa.

Hrana koju jedemo direktno utiče na ravnotežu. U makrobiotici je bitno odrediti koja hrana je Jin a koja Jang ili tačnije koja je više Jin ili više Jang, obzirom da ove energije uvek postoje zajedno, samo je pitanje koja je i kad dominantnija. Jin energija utiče na rast u toplijoj klimi; brži rast; namirnice koje sadrže više vode; listove i voće; rast visoko iznad tla; dok Jang energija utiče na rast u hladnijoj klimi; sporiji rast; korenje, stabljike i semenke; rast na dole i ispod površine zemlje. Dakle – namirnice koje rastu ispod površine tla, kao što su koren čička, šargarepa, su Jang, one koje rastu pri zemlji kao crni luk ili bundeva su više balansirane a one koje rastu iznad zemlje, kao kelj, su Jin. Voće koje raste visoko iznad tla je još više Jin. To je zakon prirode koji upravlja biljkama, kao i vascelim životom. Ljudi koji žive prema prirodnim zakonima i poštovanju prema prirodi, okolini, planeti, itd. sigurno mogu da se nadaju i budu nagradjeni  Velikim Životom (macro bios).

www.cvijetamesic.rs

Cvijeta Mesić - glumica i makrobiotičar - Recepti i Kuvar online

 

Cvijeta MesićOvlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.