KONKURS NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
KONKURS NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online

KONKURS NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE. Volim gibanicu spremljenu na sve moguće načine, jer puno eksperimentišem. Ova je s tikvicama.

Meni se dopala a nadam se da će i vama. Zato iskoristite sezonu tikvica i napravite ovu pitu koja može da se jede topla ili hladna. Može da vam bude kompletni obrok sa salatom po želji ili doručak uz jogurt.

Priprema sa pečenjem: oko 90 minuta
Za 12-16 parčića

Gibanica, sastojci:

  • 500 g kora za pitu (16 listova)

Za fil:

  • 500 g tikvice pečene
  • 500 g sira urda
  • 3 dl kisele pavlake 20% masnoće
  • 7 komada jaja
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • po ukusu sitna morska so
  • 1 kesica za pecivo
  • 2 kašike suvog ili svežeg vlašca

Za preliv:

  • 2 dl mleka
  • 2 komada jaja
  • 0,5 dl maslinovog ulja

Gibanica, priprema:

  • Prvo tikvice isecite na kolutove, posolite i prelite sa kašikom maslinovog ulja, izmešajte i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje.
  • Stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni oko 15 minuta da se propeku i omekšaju. Viljuškom izgnječite tikvice.
  • U veću posudu izlomite jaja, umutite viljuškom, dodajte tikvice i sve ostale sastojke koji su navedeni za fil. Dobro promešajte.
  • Kore odvojite po dve jer vam trebaju 8 rolata koji se slažu u kalup 35×20, obložen papirom za pečenje i nauljen, u dva reda.
  • Svaku drugu koru namažite filom i urolajte. Stavite u prvi red 4 rolata. Namažite ih filom. Urolajte i sledeća 4 rolata na isti način i stavite preko prvog reda.
  • Ako vam je ostao fil, meni nije, namažite gibanicu odozgo. Ja sam morala da dodatno napravim preliv od mleka, jaja i ulja i ovim prelijem odozgo.
  • Gibanicu stavite u zagrejanu rernu na 180 C stepeni da se peče oko 50 minuta. Proveravajte, možda vaša rerna peče drugačije pa vam neće trebati više od 40 minuta.
  • Pečenu gibanicu izvadite iz rerne, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.
  • Seći na parčiće veličine po želji i poslužte toplo mada je isto tako dobra i kada se ohladi.
  • Prijatno i uživajte!

Snežana Knežević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!