Babine vanilice.
Babine vanilice, sastojci:
- 1 celo jaje,
- 1 žumance,
- 1 velika šolja masti,
- 1 velika šolja šećera,
- 2 velike šolje brašna i malo više ako je potrebno,
- 1 kašičica sode bikarbone,
- kora i sok od jednog limuna.
Za spajanje kolutova potrebno je:
- pekmez od šljiva, kajsija ili neki drugi pekmez,
- šećer u prahu,
- 2 kesice vanilin šećera, za uvijanje vanilica.
Babine vanilice, priprema:
- U posudu staviti mast, jaje, žumance i šećer i promešati rukom, sok od limuna i nastruganu koru limuna. Dodati brašno pomešano sa kašičicom sobe bikarbone i zamesiti testo.
- Testo odmah razvući oklagijom na debljinu od oko 7-8 milimetara i modlom za vanilice ili rakijskom čašicom vaditi krugove koje ređati u tepsiju u koju se stavi pek papir.
- Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10-15 minuta i paziti da ostanu bele.
- Na pečen krug namazati pekmez i spojiti sa drugim krugom i uviti u šećer u prahu pomešan sa vanilin šećerom.
- Ove vanilice mogu odmah da se jedu.
Dobijene vanilice su dovoljne za 10 osoba. Vanilice se pripremaju oko 2 sata. Vanilice se stave na sto i uzima ih svako sam koliko može da pojede.
Jelica Podraščanin
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!