Lenja pita – Jelena Nikolić

Lenja pita.

Lenja pita, sastojci:

  • oko 400 gr brašna
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 1 kašika kisele pavlake ili kiselog mleka
  • 150 gr masti
  • 150 gr šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 600-700 gr rendanih jabuka
  • 4 kašike šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 4 kašike pšeničnog griza

Lenja pita, priprema:

  • Umutiti jaje i žumanac sa šećerom pa dodati mast i pavlaku. Zatim lagano dodavati brašno i prašak za pecivo i umesiti glatko testo. Staviti ga u frižider na sat vremena.
  • Podeliti testo na dva dela. U pleh staviti papir za pečenje pa rasporediti jedan deo testa. Preko rasporediti jabuke pomešane sa šećerom, vanilin šećerom i pšeničnim grizom. Preko staviti drugi deo testa, bocnuti ga viljuškom na nekoliko mesta.
  • Peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 C. Prohladiti, iseći, možete posuti prah šećerom i uživati u ukusu.
  • U fil može da se stavi kašičica cimeta.

Jelena Nikolić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.