Ljuskavci.
Ljuskavci, sastojci:
Za testo:
- 450 ml vode,
- 20 g svežeg kvasca,
- 700 g brašna,
- 2 kašičice soli,
- 1 kašika svinjske masti.
Za premazivanje:
- 1 kašika svinjske masti.
Za prženje:
- po potrebi svinjska mast.
Ljuskavci, priprema:
Za testo:
- U odgovarajućoj posudi pomešati mlaku vodu, kvasac, so, mast i postepeno dodajući brašno, zamesiti testo.
- Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 25 minuta na toplom mestu.
- Nakon toga, testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i oklagijom razviti u veću koru.
- Zagrejati 1 kašiku svinjske masti i premazati koru.
- Uviti u rolat i iseći na 7 parčadi.
- Krajeve svakog parčeta zaviti (kao bombone) i ostaviti da odstoje 15 minuta.
- Nakon toga, svako parče rastanjiti oklagijom u krug (veličine tiganja).
- Pržiti na zagrejanoj svinjskoj masti dok ne porumene sa obe strane.
- Odlagati na kuhinjski papir, kako bi se ocedio višak masnoće.
Savet: Tradicionalno srpsko jelo. Služiti uz sir, ajvar, pršutu ili kao slatku varijantu: uz džem, pekmez. Prijatno!
Vreme pripreme: 70 minuta
Broj porcija: 4
Stepen težine pripreme: lako se priprema
Mrsno jelo
Vesna Pavlović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!