Ljuti ajvar je ukusan i pikantan. Nije previše ljut, mogu i deca da ga jedu. Ja sam stavila okvirno vreme pripreme. Zapravo je priprema tokom celog dana.
Ljuti ajvar, sastojci:
- 12 kg crvene mesnate paprike
- 3 kg plavog patlidžana
- 2 kg šargarepe
- 250 g šećera
- 150 g soli
- 1 dl vinskog sirćeta
- 1,5 l ulja
- 12 komada manjih ljutih paprika
Ljuti ajvar, priprema:
- Pariku oprati, ispeći na šporetu i staviti u posudu sa poklopcem kako bi se lakše ljuštila. Ostaviti da odstoji oko 30 minuta. Kad se prohladi, oljuštiti, očistiti od semena i ostaviti u đerđev da se ocedi od viška vode, oko 2 h.
- Patlidžan ispeći na šporetu, kad se ohladi, samo istisnuti sredinu. Šargarepu obariti u vodi dok omekša. Patlidžan i šargarepu ostaviti u đerđev da se ocede od viška vode.
Sve samleti na mašinici za meso i staviti u veću šerpu. - Dodati šećer, so, sirće i ulje. Ostaviti da se polako zagreva na umerenoj temperaturi na šporetu. Pržiti ajvar oko 1 h, uz stalno mešanje.
- Zatim, dodati samlevenu ljutu papriku i nastaviti sa prženjem ajvara uz stalno mešanje.
- Dovoljno je oko 2 h da se ajvar lepo uprži. Kad ajvar ostavlja trag na šerpi, gotov je.
- Tegle oprati i zagrejati u rerni na 100 C. Ajvar sipati u vruće tegle. Preko svake tegle staviti providnu samolepljivu foliju i dobro zatvoriti teglu.
Broj osoba: 10
Kuvanje: 2 h
Priprema: 1 dan
Danijela Žikić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!