Mačvanski listići – za listiće kažu da su originalno mačvanski specijalitet. Pošto je moj muž Mačvanin, od njega pokupih i recept. Brzo se pripremaju i mogu da se jedu sa slatkim ili slanim dodacima. Dugo su mekani i nakon što se ohlade pa su praktični. U Mačvi se sve pravi naveliko, jer se nikad ne zna ko će da svrati na doručak i kafu, ali ja ću napisati meru za nas troje, što izađe okvirno oko 20 komada, zavisno kako ih isečete.
Mačvanski listići, sastojci:
- 500 gr brašna
- 200 ml vode
- 50 ml mleka
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- mast ili ulje (po potrebi)
Mačvanski listići, priprema:
- U pola mere brašna dodati jaje, vodu, mleko, so i prašak za pecivo i umutiti varjačom. Zatim dodati ostatak brašna i mešati rukama dok ne dobijete glatko testo.
- Držite brašno uz sebe jer će vam trebati za posipanje kako se testo ne bi lepilo.
- Kada umestite testo u posudi, pospite brašno po radnoj površini i još malo premestite testo posipajući brašno po potrebi.
- Rasklagijajte na 1 cm debljine testa i isecite na srednje kocke ili trouglove.
- U duboku šerpu sipajte mast ili ulje i zagrejte.
- Uzimajte kocku po kocku i rastanjite dodatno rukama (razvucite jos malo) i stavite u vrelo ulje. Potrebno je oko 10 sekudi da bude gotovo. Ukoliko je potrebno okrenuti na drugu stranu (kada je pliće ulje). Boja treba da bude bledo žuta.
- Poslužite uz slatke ili slane namaze.
- Prijatno.
Prvobitno objavljeno: 12.08.2017.
Ana Vuletić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!