Makrobiotički tanjir - by Cvijeta Mesić - Markobiotika | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?

Makrobiotički tanjir – izobilje i raznovrsnost namirnica

Zdrava ishrana je, uopšteno govoreći, vrlo širok pojam i ima razna tumačenja, u zavisnosti sa kakvim informacijama se srećemo, šta nam je potreba, kako gledamo na svet i prirodu, itd… Celovita ishrana, koju ja smatram zdravom, podrazumeva pre svega žive namirnice, to jest one namirnice koje obiluju živom energijom. Šta to znači? To znači da će seme žitarice proklijati ako ga stavimo u vodu, pa ćemo tako dobiti klice, ili  na primer luk proklija ako stoji duže, itd.

kuvanje-integralnog-pirinca-Cvijeta-Mesic-pngZdrava ishrana, dakle, obiluje živom energijom, koja se onda prenosi na nas. U tom smislu je makrobiotika princip ishrane koja se bazira na energiji. Energija, chi ili ki ili elektromagnetska sila, koja tvori  kosmos, zemlju, nas.

Zdrava, celovita ishrana je veoma raznovrsna i sastoji se od žitarica, pasulja i mahunarki, povrća i voća, raznih vrsta turšije, začina, kvalitetnih zaslađivača i masnoća, ribe i morskih plodova. Proporcije zavise od ličnog stanja zdravlja, potreba, stanja svesti, ciljeva koje imamo.

U centru makrobiotičke ishrane su celovite žitarice. Celovito znači da im nije skinuta opna, dakle vlakna i mekinje, (nisu rafinisane), te tako zadržavaju većinu svojih hranljivih sastojaka. Energija im je izuzetno jaka i uravnotežena. Ječam, proso, ovas, pirinač, pšenica, raž, kukuruz, kinoa, heljda, amarant, integralni rezanci, integralni hlebovi, tortilje, itd.

Pasulji i mahunarke nam daju proteine, složene ugljene hidrate i druge osnovne hranljive sastojke. Što je još važnije, daju nam energiju koja polako sagoreva, što znači da nam tokom celog dana održava vitalnost. Ima mnogo vrsta pasulja koje koristimo: azuki, sočivo, soja i njeni proizvodi tofu i tempeh, suvi grašak, leblebije, beli pasulj, pinto, fava itd., a što zavisi od od ukusa, podneblja u kome smo odrasli ili naših ličnih potreba.

Riba i morski plodovi su, prema savremenim istraživanjima, validni izvori B12 za vegetarijance, kao i proteina, omega 3 i drugih vitalnih sastojaka.

Povrće je tolko raznovrsno, da ponekad pomislim kako nemam dovoljno obroka da iskoristim to izobilje. Lisnato – cvetovi brokolija, zeleni delovi šargarepe, rotkvica, dajkona; kineski kupus, raštan, maslačak, kelj, praziluk, razne salate, peršun, mladi luk, blitva, itd. Okruglo – prokelj, kupus, keleraba, karfiol, celer, grašak, razne vrste bundeva, pečurke, zukini, slatki krompir i drugo. Korenasto – čičak, šargarepa, paškanat, dajkon i slično.

Morsko povrće – vakame, arame, nori, hidžiki, itd, obezbeđuje nam obilje vitamina i minerala.

Supe, iako ne spadaju u određene grupe namirnica, vrlo su važan deo obroka, one opuštaju digestivni trakt, pomažu varenju i daju nam osećaj relaksiranosti i centriranosti.

Voće i deserti predstavljaju važan deo zdrave ishrane. U kontinentalnoj klimi u kojoj mi živimo (kao i većina čovečanstva uostalom), najprikladnije su jabuke, kruške, kajsije, breskve, grožđe, bobičasto voće, dinje, šljive i ostalo što uspeva u ovoj klimi. Slatkiše pravimo od raznog integralnog brašna, sa mlekom od soje, pirinča itd, orašastim plodovima i semenkama (bademi, lešnici, orasi, semenke susama, suncokreta, bundeve), zaslađujemo malteksom, pirinčanim sladom, javorovim sirupom, džemovima bez šećera, itd.

Začini i dodaci jelima mogu da naprave obrok još ukusnijim (ili da ga upropaste). To su oni tajni sastojci koje koristimo u malim količinama, a koji mogu zaista da promene ukus svakom jelu: miso, sveži ili suvi začini (bosiljak, majčina dušica, kurkuma, majoran, ruzmarin, kari itd), sirće od pirinča, đumbir, senf, čili papričice, beli luk, maslinovo i susamovo ulje, nerafinisana morska so, soja sos, sirće od umeboši šljive, itd.

Kao što se vidi iz izloženog – izobilje i raznovrsnost namirnica samo čekaju našu kreativnost, maštu i želju da učinimo svoj život zdravijim, veselijim i na koncu izbalansiranim. Tako pomažemo i sebi i onima oko sebe, a onda se ta energija širi dalje, po celoj planeti. Sigurna sam da možemo da doprinesemo globalnim energetskim promenama, ali, naravno, moramo da započnemo menjanjem nas samih. Kao što sam već ranije rekla, hraniti druge i sebe je najuzvišenija od svih umetničkih formi u našem životu. Barem ja tako mislim i osećam!

www.cvijetamesic.rs

Cvijeta Mesić - glumica i makrobiotičar - Recepti i Kuvar online

 

Cvijeta MesićOvlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD