Makrobiotika i voće by Cvijeta Mesić

Voće je podatno, uzbudljivo, zanosno, ali u makrobiotičkoj ishrani ono ne spada u hranu. Ljudi dobrog zdravlja često uzimaju voće, sveže i sušeno, kao desert. Koliko često -zavisi od klime, geografskog područja, nivoa aktivnosti, uzrasta, kao i uvek promenljivih ličnih potreba. Obično je to dva, tri puta nedeljno. Idealno je jesti voće kad mu je sezona, voće koje se gaji u podneblju gde živimo ili dolazi iz sličnog podneblja. Kuvano voće je često lakše za varenje, nego sirovo.

U pradavna vremena, voće, kao i semenke i koštunjavi plodovi, činili su nezaobilazni deo ljudske ishrane. Međutim, njihova uloga u ishrani se u mnogome smanjila, kada su ljudi počeli da uzgajaju integralne žitarice, evoluciono razvijenije biljke, koje su istovremeno i seme i plod i koje predstavljaju mnogo uravnoteženiji balans hranljivih sastojaka i energije.

U makrobiotičkoj ishrani voće se konzumira na mnogo načina – sveže, kuvano, pečeno, itd. Pošto je voće po svojoj prirodi slatko, obično mu ne dodajemo zaslađivače kada ga kuvamo, ili pečemo, ili stavljamo, recimo, kao dodatak hlebu, kolačima, biskvitima.

Kad god je to moguće, dobro je koristiti organski gajeno voće . Ono je obično manje, nepravilnije, sa tragovima uboda insekata ili pega, ali je mnogo ukusnije od voća koje se gaji sa pesticidima i drugim dodacima, sočnije je i pažnja – ne može dugo da stoji, brzo se kvari i zato ga ne treba ostavljati da dugo stoji.

U makrobiotičkoj ishrani, voće – u poređenju sa celovitim žitaricama, pasuljima, povrćem i morskim povrćem, ima mnogo manje količine složenih ugljenih hidrata, vlakana, proteina, nezasićenih masti i esencijalnih vitamina i minerala. Najveći deo njihovog sastava čini voda. Fruktoza, primarni ugljeni hidrat u voću, spada u proste šećere, za razliku od složenih šećera koji se nalaze u žitaricama i povrću i koji su mnogo korisniji za naš organizam.

U (umereno) kontinentalnoj klimi, u kojoj mi živimo, voće koje je najbolje za nas su jabuke pre svega, kajsije, razne vrste bobica – recimo borovnice, jagode, maline, kupine i drugo, trešnje, grožđe, dinje i lubenice, breskve, kruške šljive, masline, itd.

Voće nam produbljuje naš umetnički ukus, doprinosi mentalnom i emocionalnom razvoju, kao i našem poštovanju Prirode. Zaista je posebno!

www.cvijetamesic.rs

Cvijeta Mesić - glumica i makrobiotičar - Recepti i Kuvar online

 

Cvijeta MesićOvlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD

 

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Makrobiotika i voće by Cvijeta Mesić

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.