Manastirski krompir – Verica Poznanović

Manastirski krompir – duše dobrih ljudi mirišu na bosiljak, jako volim miris bosiljka, pogotovo kada njegov list protrljam između prstiju, a volim i njegov cvet.

Bosiljku pravoslavna crkva, hinduisti i mnogi drugi narodi pripisuju božansku moć. Koristi se za verske obrede, ali i kao lekovita biljka i kao začin. Zbog korisnih sastojaka i prijatnog mirisa, upotrebljavaju se: stablo, grančice, listovi i cvetovi.

Manastirski krompir, sastojci:

  •  1 kg krompira,
  • 150ml maslinovog ulja,
  • 8 čenova belog luka,
  • bosiljak po ukusu,
  • 5-6 listova lovora,
  • so i biber po ukusu,
  • 200 ml vode i
  • 1 limun.

Manastirski krompir, priprema:

  • Zagrejte vodu do ključanja, a onda dodajte so. Isecite krompir na kriške, pa ga preručite u posudu u kojoj ćete ga peći.
  • Iseckajte beli luk, pa dodajte krompiru.
  • Dodajte lovorov list, bosiljak i biber.
  • Prelijte sve to sa vodom u kojoj ste rastopili so i maslinovo ulje. Izmešajte sve, pa pecite u rerni oko dvadesetak minuta na 250 stepeni (dok voda ne ispari), a zatim pecite još oko dvadesetak minuta na 200 stepeni.
  • Izvadite krompir, prelijte sokom od jednog limuna. Još ga par minuta vratite u rernu i služite.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Još recepata

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najnovije

Pita sa makom i grizom

Pita sa makom i grizom.

Hleb iz šerpe bez mešenja – Milica Živković

Hleb iz šerpe bez mešenja.

Hleb iz kese za pečenje – Vesna Pavlović

Hleb iz kese za pečenje