Manastirski krompir – duše dobrih ljudi mirišu na bosiljak, jako volim miris bosiljka, pogotovo kada njegov list protrljam između prstiju, a volim i njegov cvet.
Bosiljku pravoslavna crkva, hinduisti i mnogi drugi narodi pripisuju božansku moć. Koristi se za verske obrede, ali i kao lekovita biljka i kao začin. Zbog korisnih sastojaka i prijatnog mirisa, upotrebljavaju se: stablo, grančice, listovi i cvetovi.
Manastirski krompir, sastojci:
- 1 kg krompira,
- 150ml maslinovog ulja,
- 8 čenova belog luka,
- bosiljak po ukusu,
- 5-6 listova lovora,
- so i biber po ukusu,
- 200 ml vode i
- 1 limun.
Manastirski krompir, priprema:
- Zagrejte vodu do ključanja, a onda dodajte so. Isecite krompir na kriške, pa ga preručite u posudu u kojoj ćete ga peći.
- Iseckajte beli luk, pa dodajte krompiru.
- Dodajte lovorov list, bosiljak i biber.
- Prelijte sve to sa vodom u kojoj ste rastopili so i maslinovo ulje. Izmešajte sve, pa pecite u rerni oko dvadesetak minuta na 250 stepeni (dok voda ne ispari), a zatim pecite još oko dvadesetak minuta na 200 stepeni.
- Izvadite krompir, prelijte sokom od jednog limuna. Još ga par minuta vratite u rernu i služite.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!